Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
gery_moore.jpgDiskografska kuća Eagle objavila je posljednji studijski album ""Old, New, Ballads, Blues"" izvrsnog irskog bluz gitarista Garyja Moorea.
 
Budući da već duže vremensko razdoblje imam osobito zadovoljstvo na ovom web siteu predstaviti zaista neke od Vamnajnovijih i najpoznatijih bluz albuma, kako prošle, tako i ove godine. Velikom angažiranošću i susretljivošću glavnih ljudi pojedinih diskografskih kuća, eto konačno imam jedinstvenu mogućnost biti jednostavno rečeno...aktualan. Shodno tome i ovaj zadnji studijski album ""Old, New, Ballads, Blues"", djelo je pravog gitarističkog virtuoza.

 

Gary Moore je svoju karijeru gradio zaista dugi niz godina od benda Skid Row preko Thin Lizzy i Colosseum II do solo karijere,a sve to govori nam upravo o tome da je to put koji nije bio nimalo lagan. Gary Moore svoj stil temelji na svom uzoru, a to je legendarni Peter Green; naravno, osjeća se tu utjecaj i Claptona i Hendrixa, ali njegovim gitarističkim rukopisom prevladava izuzetni ""štih"" jedinstvenog Petera Greena.

 

Gary Moore rođen je 4. travnja 1952. godine u Belfastu. Tijekom 60-ih počinje se interesirati za glazbu te upravo uz pomoć svog uzora Petera Greena i njegovog menađera, sklapa ugovor sa diskografskom kućom CBS; isto tako, što se tiče uporabe gitare, Gary Moore, kao i Peter Green, svira na modelu Gibson Les Paul Standard iz 1959. godine.

 

Pravi ""boom"" Gary Moore doživljava tijekom90-ih godina objavljivanjem albuma temeljenih na bluz korijenima, kao što su: ""Still Got the Blues"", (njegov najbolje prodavani album), gdje mu nastupaju zaista impozantna imena od Alberta Collinsa, preko Alberta Kinga, do Georgea Harrisona. Potom su uslijedili albumi ""After Hours"" (1992) pa ""Blues Alive"" (1993), 1995. godine objavljuje albumposvećen Peteru Greenu ""Blues for Greeny"". Nakon toga Moore počinje eksperimentirati sa različitim glazbenim stilovima, osobito na dva sljedeća albuma: ""Dark Days in Paradise"" (1997) i ""A Different Beat"" (1999).

 

U 21 stoljeću ponovo se vraća bluzu albumom ""Back to the Blues"" iz 2001. godine. Najnoviji studijski album Garyja Moora ""Old, New, Ballads, Blues"" zapravo je mješavina starih bluz standarda od Elmore Jamesa, Willie Dixona i Otis Rusha, a tu su i pet novih pjesama koje je potpisao Gary Moore i naravno balade.

 

Istaknuti ću ponajbolje skladbe sa albuma ""Old, New, Ballads, Blues"": snažne i izražajne skladbe gdje se Gary Moore potvrđuje ne samo kao gitaristički čarobnjak, već i kao izuzetni vokalista prvenstveno to su skladbe: Gonna Rain Today i No Reason to Cry, tu je pomalo neobično puhački aranžiran njegov vlastiti hit Midnight Blues, naravno, tu su još visoko potencirane Done Something Wrong, You Know My Love, All Your Love, a tu je i fantastični instrumental Cut It Out.

 

Preporuka:
Album ""Old, New, Ballads, Blues"" zasigurno nije jedan od najboljih albuma Gary Moorea, ali album u sebi nosi i ima ono što je najbitnije, a to je izraženi bluz ""feeling"" koji krasi cijeli album. Isto tako, bitno je da se Gary Moore drži onog što mu najviše leži i odgovara, a to je čvrsti i moderni pristup bluzu jer upravo takav bluz je ono najbolje što Gary Moore može dati.



Popis pjesama:

01. Done Something Wrong/ James
02. You Know My Love/ Dixon
03. Midnight Blues (2006)/ Moore
04. Ain"t Nobody/ Moore
05. Gonna Rain Today/ Moore
06. All Your Love/ Rush
07. Flesh & Blood/ Moore
08. Cut It Out/ Moore
09. No Reason to Cry/ Moore
10.I"ll Play the Blues/ Beech

(Eagle / Menart)



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split