Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Blues Caravan 2016S izuzetno velikim nestrpljenjem očekivao sam ovo novo CD+DVD izdanje. Radi se o nastupu koji održan 22. veljače prošle godine u poznatom klubu Hirsch, u Nürnbergu, u sklopu projekta Blues Caravan, kojeg vodi i organizira već puna dva desetljeća nitko drugi nego jedna od najjačih europskih blues izdavačkih kuća, njemačka Ruf Records i njezin izvršni direktor i vlasnik Thomas Ruf. Riječ je o dvostrukoj ediciji "Blue Sisters in Concert: Ina Forsman, Layla Zoe, Tasha Taylor – Blues Caravan 2016", koju je 2. prosinca prošle godine objavila, dakle, Ruf Records.

Sve prikupljene informacije bile su samo inicijalni okidač koji je podigao moj krvni blues titar do neslućenih visina. Preslušavajući snimke i video spotove doista sam jedva čekao da se ovo izdanje nađe u mojim rukama. Da cijela stvar bude još bogatija, u pošiljci stižu još dva albuma. I opet istinsko iznenađenje! Moram priznati da sam istinski dirnut na koji način Ruf Records surađuje sa mnom, jer ako vas netko poštuje ni vi se nećete drukčije ponašati. Uvjeren sam da se ova izdavačka kuća itekako uvjerila u moj dosadašnji promotivni rad vezan uz njihova brojna izdanja, koja su bila predstavljena kako na ovom portalu, tako i u radijskim emisijama "Blues za vas" i "Bluesoteka" (koja nažalost od velječe više neće biti u programu HR Split). To nam samo govori koliko je teško i mukotrpno raditi ovaj posao, osobito taj dio radijske promocije, koja je bez obzira na sve itekako bitna.

Mi koji smo vezani uz blues svjesni smo da je teško opstati u svijetu koji traži komercijalu, koji traži novac i samo novac, bez obzira na sve drugo! Čini mi se da se vrlo često osjećam usamljeno u eteru, ali nema razloga za posustajanje, zapravo, baš suprotno, u meni se budi i jača želja da budem još bolji i da se trudim svim silama biti što ekskluzivniji, kako bih publici što više približio ovaj glazbeni stil.

Da, svi dobro znamo da je blues vrlo daleko od svake komercijale. On puca direktno na osjećaje, na sve one vaše skrivene emocije koje tek eruptiraju kada vas ošine taj ritam, te pumpajuće plavičaste munje, koje svojom snagom spaljuju sve pred sobom. Finska pjevačica u snažnom profesionalnom zaletu koji će tek pokazati svu njezinu snagu i kvalitetu, Ina Forsman, zatim američka r&b diva Tasha Taylor i renomirana, nevjerojatna kanadska pjevačica i skladateljica, apsolutno fantastična Layla Zoe, kao 'Blue Sisters' prošle godine odradile su jednu od jačih turneja projekta Blues Caravan i gdje god su nastupale pomele su publiku. No, da biste stekli kompletan uvid u sve ono što se događalo jednostavno morate imati oba diska budući da je na DVD-u čak 10 pjesama više i da u preko dva sata imate snažan dokaz da su ženski vokali nešto najopakije što istinski znalci  itekako vole i cijene.

Nakon uvodne "Chain Of Fools" na sceni ostaje Ina, koja nas znalački vodi kroz materijale svog nastupnog albuma. O Ini Forsman možete se detaljnije informirati upravo ovdje, u Blues Corneru. Ona uz svoje pjesme s tog albuma izvodi i poznate "(Your Love Has Lifted Me) Higher And Higher", "Queen Bee" te "I Want A Little Sugar In My Bowl" svoje velike inspiracije, legendarne Nine Simone. U pitanju je sjajna mlada pjevačica, pred kojom je doista blistava budućnost. Ina iz dana u dan sve više napreduje i stalno podiže svoju ljestvicu izuzetne i prosto nevjerojatne vokalne prezentacije.

A potom na 'stage' dolazi Tasha Taylor, kći poznatog i osebujnog blues glazbenika Johnny Taylora, čiji je svaki novi album naprosto jedinstveno glazbeno djelo. Tasha Taylor osebujna je r&b glazbenica, koja svojim brašunastim vokalom nevjerojatno efektno i snažno iznosi svaku pojedinu pjesmu. Posebno želim apostrofirati "What Difference Does It Make", "One And Only" te njezinu obradu pjesme "Valerie" otpjevane u čast Amy Winehouse, no nastup završava nadahnutom "Who's Making Love" i najavljuje skori dolazak na 'stage' još jedne dame izuzetnih vokalih mogućnosti... Ona je Layla Zoe. Sjećam se kada sam ju prvi put čuo, doslovno sam se oduzeo, jer tako nešto rijetko se čuje i nema se što reći, samo se trebate duboko, duboko nakloniti. Layla kreće samouvjereno solo vokalnom izvedbom "Your Hands In The Air" i odmah publiku baca u trans, a sve podebljava svojom "Leave You For Good", gdje se čuje kako sjajno modulira svoj vokalni potencijal, i to ne samo u studiju, gdje su moguće tehničke intervencije, već izvedbom uživo, a tu nema muljanja. Layla će vas pomesti svojom izvedbom, svojim nastupom u kojem čujete da se radi o nevjerojatno nadarenoj pjevačici, koja stalno radi na sebi i što to duže radi, to je sve bolja, zanimljivija i sve više otvorena prema publici. S jednakom snagom izvodi blues, funk, soul i rock, otvorena je za sve glazbene opcije i u njima daje 100% svog grlenog arsenala. "Work Horse" sjajan je primjer kako se bend može opustiti i prepustiti, a ovaj sjajan prateći sastav čine izvrsni gitarist Davide Floreno, Walter Latupeirissa na basu i Markku Reinikainen na bubnjevima. Jednostavno se moraju istaknuti i posebno predstaviti ovako kvalitetni glazbenici, a jasno je da baš samo takvi mogu pratiti ovakve pjevačice. Laganica "Don't Wanna Hurt Nobody" samo je dodatna potvrda koju snagu iz svog grla ima i ispušta ova apsolutno izuzetna kanadska pjevačica. "Never Met A Man Like You" nosi i pokazuje kako Layla dominira 'stageom', kako nas ona i bend nose na one pumpajuće taktove, koji samo inerviraju vaše biće, tako da plovite na tim plavičastim valovima beskrajne ugode. Izvrsno! A potom slijedi zaista prekrasna balada "Sweet Angel" – dojmljiva glazbena i vokalna izvedba, puna osjećajnosti i izuzetne atmosfere.

Ina Forsman, Tasha Taylor i Layla Zoe bez ikakve sumnje vodit će vas svojim "The Blues Caravan" na jedno fenomenalno blues-putovanje i to rutom od Chicaga preko Memphisa do Austina i tu će vas raspametiti svojom izvedbom, svojim nastupima i osjećat ćete se povlašteno što možete putovati u takvom društvu. Tu privilegiju nema baš svatko.

A sada, na red su došle stvari koje će svakako podići već i onako uzavrelu atmosferu. Ina i Layla započinju rasturačinu uvijek inervirajućom "Honky Tonk Woman" Jaggera i Richardsa, a pridružuje im se Tasha u uvijek ludoj "Tell Mama"... Mačke pjevaju k'o lude, koji glasovi, koji aranžman... klub ključa od pozitivnih vibracija. "In Basement" bila je ta pjesma kojom su dame zaključile svoj nastup no slijedi bis na kojem izvode "Come Together" i na samom kraju tu je još jedan bis kojeg čini 'slow-motion blues mood', narastajuća "Rock Me Baby" kojom ove sjajne pjevačice i njihov prateći bend stavljaju svoj glasovni pečat na ovaj svoj nastup od preko dva sata i 15 minuta.

Sve zajedno zvuče... brrr.... doista, nakon svake izvedbe ponovno se vraćam i slušam. Ma zapravo teško je opisati što čovjek osjeća, što se to događa u tijelu. No, koliko se sve to uzbuđenje i pobuđene reakcije mogu kontrolirati (više–manje) u solo nastupima, kad su na sceni sve tri sve jednostavno puca po šavovima i vjerujte mi, ako imalo volite ovo o čemu pišem, raspametit ćete se.

To je to! Zrakom lebde pozitivne plavičaste vibracije i polako se disperziraju prostorom kluba. Na kraju priče uvijek sve utihne i smiri se...

PREPORUKA:
Želite li odičnu glazbenu audio–vizualnu priču, osigurajte svoj primjerak ovog dvostrukog albuma koji na dva diska pruža kompletan glazbeni ugođaj i priča ima zaokruženu cjelinu.

Više o svemu saznajte na:
www.rufrecords.de
www.inaforsman.com
www.facebook.com/InaForsman/
www.layla.ca/
www.facebook.com/laylazoefanpage/
www.tashataylor.com/
www.facebook.com/tashamademusic
www.rufrecords.de/
www.facebook.com/RufRecords/   
www.facebook.com/bluescaravan

Sadržaj:

CD
1. Chain of fools
2. Hanging loose
3. Davil may dance tonight
4. Bubbly kisses
5. No room for love
6. What difference does it make
7. Wheatherman
8. Who’s making love
9. Work horse
10. Don’t wanna hurt nobody
11. Never met a man like you
12. Honky tonk woman
13. Tell mama
14. In the basement
15. Come together
16. Rock me baby

DVD
1. Chain of fools
2. (Your love has lifted me) higher and higher
3. Hanging loose
4. Devil may dance tonight
5. Farewell
6. Bubble kisses
7. No room for love
8. Queen bee
9. I want a little sugar in my bowl
10. What difference does it make
11. Wedding bells
12. Weatherman
13. One and only
14. Calerie
15. Who’s making love
16. Put your hands in the air
17. Leave you for good
18. Work horse
19. Don’t wanna hurt nobody
20. Never met a man like you
21. Sweet angel
22. Honky tonk woman
23. Tell mama
24. In the basement
25. Come together
26. Rock me baby

(Ruf Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split