A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2008
Format Albumi
Vrsta Standards / Mainstream Jazz / Progressive Country
Dodano Petak, 10 Srpanj 2020
Žanr Jazz
Length 53:26
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2008
Država Europa
Etiketa Blue Note / Dallas Records
Catalog Number 50999 5 04454 2 4
Edition details 50999 5 04454 2 4objavljeno: 8.7.2008.; producent: Delfeayo Marsalis, snimano: 12. i 13. 1. 2007. - Lincoln Center, New York City
Tags Dallas Records Blue Note Willie Nelson Wynton Marsalis Delfeayo Marsalis

Review

Od 12-tog i 13-tog siječnja 2007- me snimljeni su materijali, koji su iskorišteni za live album Two Men with the Blues velikih umjetnika Willie Nelsona i Wynton Marsalisa. Diskografska kuća EMI 07. srpnja pustila je u opticaj i prodaju ovaj koncertni album.

Zaista je veliki opus oba ova glazbenika s jedne strane tu je Willie Nelson stari country majstor, a s druge tu je čarobnjak na trubi, jednako tako slavni Wynton Marsalis. Spoj njih dvojice i njihov nastup u Lincoln Centru daje "strašan" presjek kako to rade pravi umjetnici. Oba glazbenika predstavljaju se u svom svojem bogatom glazbenom umijeću i svakako da se i jedan i drugi ne libe svrstati album Two Men with the Blues u svoj diskografski katalog.

Budući da je Wynton Marsalis tvrdokorni jazz purist, Willie je čista suprotnost, pa je kod njega posebno izražena želja za raznim stilističkim orijentacijama i kolaboracijama sa raznovrsnim glazbenicima. Nelsonova diskografska aktivnost to nepobitno potvrđuje. Ova suradnja bila je izravna posljedica traženja i insistiranja Williea, naravno Wynton nije mogao odbiti, pa su ovi njihovi nastupi morali biti zabilježeni i posljedica svega toga je ovaj izuzetan i nadasve osebujan koncertni album. Fantastičnu zvučnu sliku pružili su ponajprije Marsalisovi glazbenici i to: pijanista Dan Nimmer, bubnjar Ali Jackson, basista Carlos Henríquez i saksafonista Walter Blanding, Willie Nelson doveo je svog harpistu Mickeya Raphaela i svečanost je mogla početi.

Jednostavno, spoj ove dvojice iskusnih glazbenika morala je polučiti ovako odličan album. Spontanost izvedbe kada su u pitanju bluz standardi, inventivnost kada se radi o jazzy obojenim temama, te nadasve izrazita opuštena i ekspresivna izvedba predmetnih tema, daje puno razloga da će ovaj album dugo vremena provoditi u mojim, ali nadam se i u Vašim uređajima.

Budući da o Willie Nelsonu znamo apsolutno sve red je da se malo upoznamo sa izvrsnim Wynton Marsalisom. Rođen je 18. listopada 1961. u New Orleansu, LA. Svoju karijeru započeo je u ranim 80-tima, strelovitom brzinom. Od samog početka pratio ga je glas glazbenika koji svojim začuđujuće tvrdim stavom u pristupu i prezentaciji akustičnog jazza radije nego više komercijaliziranoj fuziji funka, r&b i jazza daje veliku važnost. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u tzv. pokretu ’’mladi lavovi’’, bazirajući svoj izričaj na temeljima muziciranja legendarnog i nažalost pokojnog Miles Davisa. No, ipak glavna inspiracija i ishodište njegove glazbe bila je u muziciranju Freddie Hubbarda. Taj čudesni spoj utjecaja donio je Wyntonu titulu jednog od stjegonoša novog i već spomenutog pokreta Young Lions, mada su mu neki pridavali mu "zločesti’ pridjev izvrsnog imitatora upravo Miles Davisa.

A onda, konačno, došle su 1990-te godine i albumom Tune in Tomorrow Wynton potvrđuje svoju osobnost kao prezentacijsku tako i svaku ostalu, a samim time zauzima i jedno od vodećih mjesta na jazz sceni uopće (što uopće nije mala stvar).

Obzirom da dolazi iz jazz obitelji otac mu je poznati pijanista Ellis Marsalis, a braća su mu Branford i Jason, Wynton teško da je mogao krenuti nekim drugim putem, osim posvetiti se jazzu. Nastupao je sa: Herbie Hancockom, Art Blakey Big Bandom, a kasnije se pridružio the Jazz Messengersima. Sve to samo ukazuje da je i ova fuzija ove dvojice izuzetnih glazbenika polučila album za pamćenje. Svaka skladba sa albuma Two Men with the Blues priča svoju posebnu priču, a na kraju krajeva glazba je ta, koja ne poznaje granice niti bilo kakve prepreke, stoga se toplo nadam da će ovako nadahnuta glazba naći put i do Vašeg srca.

Glazba uvijek na ovaj ili onaj način nađe put do svih onih pozitivnih vibracija, koje izazivaju valove ugode u slušateljevom tijelu. Album Two Men with the Blues je zaista nešto posebno, on je ulovio nešto toliko dobro i nadahnuto od dvojice velikana, koji su svojom fuzijom i kolaboracijom izrodili nešto što zvuči apsolutno drugačije, svježe i jedinstveno. Willie Nelson i Wynton Marsalis snimili su album koji nam donosi glazbu u kojoj jednostvano moramo uživati. Poslušajte i uvjerite se i sami!

Mladen Lončar - Mike

Hits 674
From the Plantation to the Penitentiary « From the Plantation to the Penitentiary Wynton Marsalis Albumi Kronologija He And She » He And She

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala