Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2008
Format Albumi
Vrsta Blues / Jazz
Dodano Ponedjeljak, 07 Studeni 2011
Žanr Blues
Length 50:10
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Velika Britanija
Etiketa Island / Aquarius Records
Tags

Review

 

Nadam se da nisam pogriješio ako navedem podatak da je album Keep It Simple trideset i treći (33.) album, bilo studijski bilo live, legendarnog vokaliste i glazbenika Van Morrisona. Diskografska kuća Island pobrinula se da ovaj album ugleda svjetlo dana 11. ožujka 2008. Ajmo se sada svi dati u prebrojavanje albuma velikog Van Morrisona.
 
Van Morrison još uvijek čvrsto stoji na glazbenim temeljima koje je davno savladao ili bolje napisati magistrirao i doktorirao. Ovom legendarnom glazbeniku apsolutno ništa ne predstavlja problem, jednako se nosi sa rockom, soulom, bluesom, jazzom i folkom. Za Van Morrisona jednostavno nema prepreke. Svojim iskustvom, svojom zrelošću kompletnog glazbenika, on doslovno plijeni pozornost svih, kako oficijelne glazbene kritike, tako i slušatelja diljem svijeta. Njegova glazba uvijek je bila dovoljno ozbiljna da bude predmet svih relevantnih ocjena i procjena, no istovremeno ona je toliko ekspresivna i uzbuđujuća da je vole apsolutno svi.
 
Malo je stvarno onih, koji bi se usudili dati neki negativni predznak ili konotaciju njegovim glazbenim djelima. A evo i zašto...
 
 
Rođen 31. kolovoza 1945. u Belfastu George Ivan Morrison napustio je školu, kako bi se posvetio glazbi. Vrlo rano, točnije već 1963. osniva grupu Them sa kojom je stekao neprikosnovenu reputacije van serijskog vokaliste.
 
 
U ritam i bluz klubu hotela Maritime u Belfastu band se dobrano usvirava za predstojeće uspjehe.
 
 
Već prvi singl Don"t Start Crying Now pokazuje izvrsne rezultate prodaje u Belfastu. No, presudna godina bila je 1965., kada sa pjesmom Baby Please Don" t Go, (koja je poznati r&b standard), osvajaju prva mjesta top ljestvica i izvan Irske, poglavito u Velikoj Britaniji i zapravo tu priča i počinje. Samo dvije godine kasnije započinje i njegova solo karijera.
 
 
Općenito uzevši utjecaj Van Morrisonana modernu glazbu je izniman, osobito stoga što je on glazbenik i čovjek koji izbjegava r "n" r-ol cirkus i pri tom je stvarno uporan u nastojanju da ga se vrednuje i cijeni izvan te i takve rock scene.
 
 
Van Morrisonje jedan od najcjenjenijih vokalista i skladatelja moderne glazbe, on je glazbenik čija karijera bez ikakvih drastičnih oscilacija traje od ranih 60-tih godina prošlog stoljeća, dakle već pune 44 godine, mislim da je bilo što drugo suvišno kazati...
 
Van Morrison je potpisnik zaista impresivne rockerske pjesmarice, no isto tako on je jednako uvjerljiv autor i izvođač folka, countryja, ritam i bluza, blue-eyed soula i jazza.
 
 
On je glazbenik koji zaslužuje posebno mjesto u galeriji velikana moderne glazbe. Ono što uvijek fascinira je njegova vokalna interpretacija, njegov sugestivni vokal, koji ima emocionalnu izražajnost blisku gospelu, a opet tu je njegova neosporna odrješitost i čvrstina rockerskog izričaja.
 
 
Van Morrisonov dar takvog emocionalno – sugestivnog prezentacijskog izričaja te sklonost kako prema soulu tako i prema bluzu, ali i prema drugim glazbenim stilovima, dolazi do izražaja vrlo rano. Pa tako, već 1968. na albumu Astral Weeks pokazuje svu raskoš svojeg talenta. Album snima u samo 2 dana i njime postavlja visoke standarde, poglavito sebi, ali i mnogim drugima.
 
 
Svojim osobitim vokalom Van Morrison njeguje sposobnost artikulacije, istančanog i prigušenog izričaja više nego npr. plamtećih strasti i emocija.
 
 
Van Morrison nije opterećen bilo kakvim ogradama odnosno klišeiziranim stilovima, on naprosto teži k tome da ga baš ne svrstavaju u rock, već naprotiv da ga ocjenjuju i percipiraju isključivo kao glazbenika, kao umjetnika.
 
 
S druge pak strane to nam govori da je Van Morrison glazbenik, koji nema bližeg uzora ili srodnika u sveukupnoj povijesti r "n" r-la; shodno tome nije ga moguće svrstati u bilo kakav klišeizirani glazbeni stil.
 
 
Van Morrison je neumorni istraživač, koji u glazbi traži nadahnuće, a to nadahnuće može naći u nekoj staroj irskoj pjesmici, ali isto tako on će se izvrsno snaći u pjesmi koja dolazi sa Beale Streeta iz Memphisa ili pak iz vesele pogrebne povorke sa ulica New Orleansa.
 
 
Van Morrison svoju je mladost proveo svirajući ritam i bluz, tražeći i crpeći inspiraciju u bluzerima Delte, no, istovremeno je i istraživao folk glazbu bijele Amerike ali i Irske; stoga u njegovim skladbama čujemo elemente folka, countrya, bluza, soula i jazza.
 
 
Upravo ta njegova sklonost improvizacijama odnosno spajanju raznovrsnih glazbenih pravaca održavala mu je karijeru toliko postojanom bez velikih oscilacija.
 
 
Standardi koje je Van Morrison postavio publika nesebično cijeni. Mnogo puta... brojni poklonici moderne glazbe, jednostavno nisu mogli pojmiti da netko može imati toliku glazbenu širinu.
 
 
Van Morrison je glazbenik, čija glazbena širina nema granica, on od glazbe očekuje da bude iznenađujuća...da bude glazba, jer glazba je njegov život i on joj je potpuno posvećen.
 
 
Sve navedeno se odnosi na njegov album Keep It Simple, pa iz tog razloga ne bih dalje duljio. Držim da je ovo dovoljna preporuka za nabavku i slušanje albuma. Keep It Simple, one and only, Van Morrisona.
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 1297
Live At Austin City Limits Festival « Live At Austin City Limits Festival Van Morrison Albumi Kronologija Astral Weeks: Live at the Hollywood Bowl » Astral Weeks: Live at the Hollywood Bowl

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split