Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 1966
Format Albumi
Vrsta Psychedelic / Folk-pop / Folk-rock / Singer-songwriter
Dodano Utorak, 27 Rujan 2011
Žanr Pop-Rock
Length 29:09
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 1966
Država SAD
Etiketa Columbia
Catalog Number CS 9269
Edition details Datum objave: 17. 1. 1966.; Produkcija: Paul Simon, Art Garfunkel i Tom Wilson
Tags

Review

Već 1965. kada je Dylan elektrificirao svoj zvuk, nakon početnog odbijanja i negiranja folk - rock scene došlo je do sveopćeg prihvaćanja. Ova stihija nije mogla zaobići niti odlični duo u strelovitom usponu, radi se o legendarnom dvojcu Simon & Garfunkel, koji su u siječnju 1966. objavili svoj album Sounds of Silence za izdavačku kuću Columbia Records.

Velika važnost pridaje se ovom albumu prioritetno zbog velikog i planetranog hita Paul Simona The Sound of Silence, koji je nakon pretvorbe postigao zaista nepojmljive uspjehe. A za to uopće nije zaslužan ni Paul Simon a još manje Art Garfunkel, naime u onaj akustični izričaj uvedene su električne gitare, bas i bubnjevi i to isključivo zahvaljujući tvrdoglavosti CBS-ova producenta Tom Wilsona (samovoljno je remiksao izvornu snimku) i to je bilo to. Pored toga na istom albumu u drugim pjesmama imamo čak i puhače; sve u svemu velika, drastična i povijesna promjena u zvuku onih koji su bili neprikosnoveni predvodnici folka.

Tu negdje nastaje novi glazbeni pravac poznatiji kao folk – rock; Dylan & the Band, the Byrds, Simon & Garfunkel, Neil Young, ali i mnogi drugi mnogim povijesnim albumima, obilježili su ovaj novi pravac. Ovaj tvrdoglavi producent učinio je apsolutno fantastični potez – ka ovom glazbenom pravcu doveo je i najtvrdokornije poklonike rocka.

Album The Sound of Silence bio je prava prekretnica u karijeri ovog poznatog dvojca. Od početne The Sound of Silence pa do zadnje I Am a Rock, album je doslovno jedinstvena zbirka po meni osobno i najjačih kompozicija velikog Paul Simona. Zahvaljujući svemu ovome album je zasjeo na prva mjesta mnogih top ljestvica diljem svijeta.

U oči odmah bode činjenica da je već na ovom drugom albumu Paul Simon potpisao 10 skladbi osim pjesme Anji koju je potpisao Davy Graham.

Interesantna je činjenica da iz pjesme u pjesmu tenzije samo rastu, na albumu osjeća se samo narastanje emocionalnog naboja i takvi osjećaji jednostavno vas preplavljuju.

Da album The Sound of Silence neosporno spada u rubriku Albumi iz prašine jasno je svakom tko imalo poznaje modernu glazbu. Mnogi tvrdokorni rockeri popustili su pod udarom emocija uzrokovanih ovim pjesmama. S druge pak strane mnogi fanovi rocka, folka i folk - rocka, jednostavno nisu mogli ostati imuni na cijelu lepezu izrazito ugodnih vibracija, koje se jednostavno slijevaju u vaša osjetila. Sve to uzrokuje one poznate posljedice trnci ili mravci u tijelu, ježi vam se koža, a tijelo obuzima izuzetni osjećaji neopisive ugode. Ako pojedine pjesme imaju ovakvo djelovanje, kako tek se to reflektira kada se radi o cijelom albumu. Osobno se nadam da to niste zaboravili, ako slučajno jeste problema nema u player stavite nosač zvuka i stvar se ponovo neupitno vraća i sve postaje isto; kao i prije puno godina, samo nema onog simpatičnog pucketanja polivinilskih brazda. To mogu prouzročiti samo veliki albumi, a The Sound of Silence legendarnog dua Simon & Garfunkel zasigurno spada u tu kategoriju.

Mladen Lončar - Mike

Hits 2107
Wednestad Morning 3 AM « Wednestad Morning 3 AM Simon & Garfunkel Albumi Kronologija Parsley, Sage, Rosemary and Thyme » Parsley, Sage, Rosemary and Thyme

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala