Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

johnny live

Nakon što se Kevin Johnson vratio u okrilje Delmark Records, on svoju radijsku promociju nastavlja tamo gdje je i stao, a ovaj live album Johnnyja Burgina njegov je prvi potez po povratku. Ma što da napišem'? Radi se o pravom, istinskom zgoditku za sve koji vole ovaj glazbeni izričaj.

Trebalo je proći punih dvadeset godina da bi Johnny Burgin snimio svoj prvi album uživo, i to uz goste kao što su impresivne pjevačica Rae Gordon i saksofonistica Nancy Wright, izuzetni Charlie Musselwhite, te sjajni Kid Andersen i Aki Kumar. Ma i sami vidite da je zapravo ova ekipa glazbenika doista impresivna, tako da je i ovih sat vremena istinski glazbeni užitak za sve koji vole svirke uživo.

"Live" je objavljen 20. rujna, a ovo proteklo vrijeme iskoristio sam da doista potpuno "pročešljam" album uzduž i poprijeko kako bih vam sve informacije mogao ponuditi 100% uvjeren da je sve OK.

Johnny Burgin zapravo vrlo brzo ulazi u blues milje, gdje god se nalazi i dođe. On radi, svira i nastupa s brojnim glazbenicima koji vole i izvode ovaj glazbeni žanr. Njegova svirka gitare svakako je jedinstvena, i svojim načinom i prezentacijskom formom.

Johnny oko sebe okuplja kako mnogobrojne kolege glazbenike, tako i brojne poklonike ovog glazbenog stila. Shodno tome, Johnny Burgin za ovaj album, ili bolje napisati nastup, oko sebe okuplja sjajnu ekipu koju čine: izvrsni harpist Aki Kumar, gitarist Kid Andersen, Nancy Wright (saksofon), Chris Matheos na basu, Steve Dougherty (bubnjevi), Rae Gordon (vokali) i Charlie Musselwhite (usna harmonika) . I da, kada su svi zajedno 5. siječnja ove godine izašli na scenu u "Redwood Café" u kalifornijskom gradu Cotati nastao je i ovaj tonski zapis. Nazočna publika je doista nevjerojatno spontano i zdušno prihvatila sve što se tada događalo i čulo. Nevjerojatni "feeling" razorio je prostor a njihova snažna i nadahnuta svirka nikoga nije niti može ikoga ostaviti indiferentnim.

Činjenica je da su već prve reakcije na ovaj album doista i više nego pozitivne, sa svih strana pljušte samo pohvale koje upućuju i publiku, ali i sve koji vole dobru glazbu da je riječ o albumu koji nosi konotacije izvrsnosti. To zapravo uopće ne čudi, jer Johnnyja tituliraju kao "Modern King of the West Side Chicago Blues Guitar." Oni koji poznaju njegov rad i djelovanje bez ikakve sumnje znaju da je ova titula apsolutno zaslužena. Naime, Johnny svoj jedinstveni stil i originalni gitaristički rukopis sazdao je od najboljih elemenata svojih glazbenih uzora. Meni osobno, drago mi je da je tako! A evo ovaj album zapravo je pravi i istinski povratak Johnnyja Burgina na svjetsku blues scenu i to je povratak na velika vrata!

Johnny sada kreće upravo preko ovog albuma u osvajanje svih onih zagriženih poklonika ovog glazbenog stila. Naime, ako samo malo bolje poslušate album odmah vam postaje sve jasno i tako očito. Album odiše spontanošću i jedinstvenim "blue feelingom". Osobno, posebno me oduševljava što, primjerice, neke pjesme počinju potpuno spontano, sve zvuči izuzetno opušteno gotovo neobično, a potom se izvedbe samo pretope u nešto što se ne čuje baš svaki dan. Doista sjajno!

"Live" prikazuje Johnnyja Burgina kao glazbenika koji je na samom vrhuncu svoje moći kao kompletan glazbenik. Da, nema nikakve dvojbe, Johnny Burgin danas zvuči bolje nego ikada. Ovdje posebno moram istaknuti njegov izbrušeni gitaristički rukopis, koji je Johnny godinama "peglao" svirajući uz Eddieja C. Campbella, Taila Draggera, Johna Primera, Mississippi Heat, Willieja Bucka, Davea Welda i Little Ala Thomasa. To je svakako ostavilo itekakvog značajnog traga na njegovom glazbenom izričaju. Shodno tome, svaki poklonik ovog glazbenog stila jednostavno mora biti oduševljen ovim albumom. Zašto? Iz razloga što nam on donosi baš ono što tako jasno i efektno obilježava i krasi blues kao glazbeni stil.

Mislite da preuveličavam, da nešto muljam? Ne, doista ne… Johnny Burgin ima "ono nešto" i snažno nas sve upućuje na svoj jedinstveni i vrlo osobni glazbeni stil, odnosno prezentacijsku formu u kojoj svako malo doživljavamo istinsku katarzu.

PREPORUKA:
Prvi album uživo Johnnyja Burgina je osobiti glazbeni uradak koji potvrđuje svu njegovu snagu, kvalitetu i izražajnost, ali i svu nadahnutost i želju pratećeg benda da to zvuči upravo onako kako zvuči… sjajno!

U prilog ove moje preporuke neka idu i sljedeće konstatacije; vjerujem da ćete njima možda ipak više vjerovati: “I’m knocked out! I already liked what you were doing, but you’ve really moved WAY up. What did you do, go to the crossroads or something?”–Charlie Musselwhite

“I first saw Rockin’ Johnny years back at the Utrecht Blues Estafette, and was very impressed. The years have added maturity, his vocals are soulful and his guitar playing is always top notch. Impressed, you bet I was!” – Phil Wight, Blues and Rhythm magazine

“Johnny has become a shoot-from-the-hip guitar slinger who knows his material very well. And he likes to play loose, stretch it out, push the limits, get a little wild. Listening to the practiced chaos of Johnny’s leads is like watching an acid-addled hippie teetering at the edge of a cliff, but pirouetting to safety in the nick of time…’' - Justin O’Brien, LIVING BLUES MAGAZINE

Više o svemu potražite na:
www.johnnyburgin.com
www.rockinjohnnyburgin.com
https://www.facebook.com/JohnnyBurginII?ref=br
https://www.facebook.com/johnny.burgin.9
https://open.spotify.com/artist/5NDXUw2i0HOu176QTGmXxL
https://delmark.com
akikumar.com

Popis pjesama:

1. You Got To Make A Change 2:46
2. Can’t Make It Blues 5:37
3. She Gave Me The Slip 5:45
4. You’re My Trinket 3:58
5. The Leading Brand 5:26
6. I Got To Find Me A Woman 5:24
7. Late Night Date Night 4:46
8. You Took The Bait 3:28
9. Daddy’s Got The Personal Touch 5:34
10. Louisiana Walk 3:55
11. Blues Falling 4:01
12. California Blues 5:16
13. When The Bluesman Comes To Town 6:11
14. Jody’s Jazz 3:33

(Delmark Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split