Blues Corner

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Odmak od samo nekoliko dana ne umanjuje ekskluzivnost ovog teksta. Naime, "From The Shoals" je album Barbare Blue, pjevačice koja već više desetljeća opstaje na ovoj nimalo lakoj i pristupačnoj scvjetskoj blues sceni. Tu svatko traži svoje mjesto pod suncem, traži načina da opstane i da ide dalje. Sve se to čini lako i jednostavno, no priča zapravo ima svoju težinu i dalekosnažnoe posljedice. Album "From The Shoals" po monogo čemu je znakovit. On nam donosi snažnu priču koja se reflektira i na našu blues scenu. Sjajna ekipa, predvođena znalačkim producentskim radom Jima Gainesa, snažno je odjeknula u svijetu.

Hrvatska Blues Scena nije se baš previše potrudila da i ovaj naš uspjeh iskoristi i nekako se još bolje i dinamičnije i efikasnije preznetira u svijetu.

Velike stvari odigrale su se na IBC-u u Memphisu 2019. godine. Snažna obostrana prožetost bluesom rezultirala je radom i suradnjom Barbare Blue i Davora Hačića "Hutcha", koji je postao njen patner u skladanju i cijelom procesu nastajanja pjesama, do njene finalizacije i snimanja u studiju. S druge pak strane tu je snažna ekipa glazbenika: Bernard "Pretty" Purdie (bubnjevi), David Hood (bas), Clayton Ivey (klavijature), Will McFarlane (gitara) i naravno "Hutch", koji su svojom glazbenom podlogom dali nevjerojatan vjetar u leđa Barbari, koja je svojim ekspresivnim vokalom cijelu tu stvar itekako znalački zaokružila i isporučila je svima onima koji vole ovu glazbu.
Kada se sve to još snimi u legendarnom NuttHouse Recording Studio u Muscle Shoalsu, tamo dolje u Alabami, i kada sve to još završno svojom produkcijom zaokruži Jim Gaines, ovoj glazbenoj priči trebalo bi biti dovoljno da se zavuče u brojne domove poklonika bluesa.

Neću sada nabrajati sve one nagrade koje je Barbara zasluženo osvojila, jer sve je na netu pa možete sami saznati ama baš sve. Ono što želim svakako naglasiti je njena nevjerojatna energija i želja za suradnjama, za rad s doista brojnim poznatim blues imenima, ali i s onima koji nisu dovoljno afirmirani i pred kojima je vrijeme da se predstave i da svojim radom dobiju zasluženo mjesto na toj i takvoj blues sceni. Amerika, kao domovima ovog glazbenog stila, ima svoja pravila i načine da tu glazbu nekako drži svojom. Mada, svijetu su blues prokazali i učinili poznatim europljani, britanski "Blues Boom" otvorio je vrata američkim glazbenicima, većinom afroamerikancima da u Europi, a potom i u svijetu postanu pojam postojansoti i opstojnosti bluesa.

Mnogo je razloga zašto sam Davora ugostio u emisiji "Blues za vas", a tada je ova finalna priča bila tek u procesu nastajanja i stvaranja, i danas, kada zahvaljujući Michelle Castiglia i njenoj promotivnoj kući MACRadioPromo svi možemo uživati u albumu "From The Shoals" i biti ponosni na njega. Zašto? Dragi moji, od 13 ponuđenih skladbi na albumu njih 11 je autorskih kojih njih čak sedam potpisuje u suradnji s Barbarom upravo Davor. I da, to je Hutchov izbor, njegov rad prešao je granice koje mi poznajemo i sada sve ostaje na publici koja će to prihvatiti ili ne. Koliko baratam nekim informacijama, album "From The Shoals" vrlo visoko kotira u svjetskim blues krugovima i to zapravo nije nikakvo čudo, jer radi se o doista IZVRSNOM albumu. Na "From The Shoals" isprepliću se blues, soul, R&B i americana i to na doista jedinstven način, a tu se osjeća "magična" ruka Jima Gainesa. Naravno, da bi to mogli učiniti baš tako morate imati dobar materijal, morate imati dovoljno materijala iz kojeg potom možete raditi ono što vi sami čujete i kako želite da sve to u konačnici zvuči.

Kako se redaju pjesme njen moćni alt itekako snažno odzvanja albumom i ispunjava sve potrebe za bluesom svih onih koji ga vole.

Preporuka

Definitivno, Barbara Blue je kraljica "Beale Streeta". Teško da ćete biti u Memphisu na "Beale Streetu", a da na ovaj ili onaj način ne čujete ili susretnete Barbaru. Ona je u eteru svojom radijskom emisijom, ona je na ulici, u klubovima, ona je, eto, i na ovaj način, preko albuma “From The Shoals”, ušla i u moju sobu i sada će uskoro sve biti podijeljeno s svima vama koji pratite i ovo što sam radim.

Apsolutno preporučam album "From The Shoals" Barbare Blue, ne samo zato što je izvrstan, već je sama prisutnost "našeg" Davora Hačića "Hutcha" u svemu ovome vrlo bitna i to svakako treba naglasiti. Naravno, ne umanjujući zasluge drugih, na kraju su svi zajedno učinili po meni impresivan posao kojeg je svojim vokalom tako znalački uobličila jedinstvena Barbara Blue.

Ako već niste, što prije dođite do svog primjerka ovog albuma i dobro se provedite. Na kraju, samo ćete onako iz prve krenuti ponovo na ovo sjano glazbeno putovanje. Od 13 atraktivnih destinacija sami ćete načiniti svoje favorite. Već danima slušam sve ovo onako kako sam to poželio i vjerujte mi, užitak je potpun!

Više o svemu saznajte na:
www.barbarablue.com
https://www.facebook.com/barbara.blue.50

Poslušajte njenu radijsku emisiju:
www.royalradiomemphis.com

Popis pjesama:

1. The Shoals 3:20
2. Nutthouse Blues 7:10
3. Tell Mama 3:22
4. Steal Away 4.04
5. Severed 5:13
6. Curse Of Beauty 4:43
7. Lost Young Love 4.40
8. Slide Man 3:15
9. Too Far 7:41
10. Nothing Lasts Forever 3:09
11. Never Stopped Loving You 5:12
12. Song Of The River 6:42
13. Trail Of Tears 6:25

(MACRadioPromo)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu