A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Pop / Jazz / Folk
Dodano Srijeda, 08 Listopad 2014
Žanr World
Length 1:12:08
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2014
Država Croatia
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6054299
Edition details Datum objave: 11.6. 2014.; produkcija: Pere Ištvančić i Goran Martinac; snimano: studiji Croatia Records, Campanero i Rocco & Partner; digipack izdanje
Tags Zapadni kolodvor band

Review

Rade Šerbedžija je u njima pronašao glazbenu pratnju po svojoj mjeri i od te točke priča je mogla krenuti. Ekipa - šestoro njih - iz Zapadnoga kolodvora, da se razumijemo, itekako zna svirati. Da je drukčije, ne bi se, uostalom, ni mogli uklopiti u Šerbedžjijn transprostorni i transvremenski glazbeni vlak, no po izlasku na tržište i njihova albuma, nameće se neizbježno pitanje - je li im to (već sad) trebalo?

Praktički usporedo s izdavanjem čak dva izdanja što ih ovaj sekstet potpisuje s čuvenim nam glumcem (o oba smo zadnjih dana pisali), dolazi nam album jednostavno nazvan "Zapadni kolodvor", što ih čini trenutno možda najzastupljenijim imenom među domaćim novitetima. I dok su na albumu "Vrijeme je, draga, vrijeme je" bili više nego primjeren prateći bend, baš kao i na iscrpnom koncertnom "Live 2013", vlastiti ih studijski album nalazi na najtanjem im području - što to uistinu novo ili osobeno imaju za ponuditi? Ukratko - vrlo, vrlo i još jednom vrlo malo. Toliko da se "Zapadni kolodvor" čini apsolutnim viškom u ičijoj diskografiji.

Naime, album čije pore sastavljene od kolaboracija s priznatim imenima hrvatske i susjednih scena popunjavaju instrumentali s referentnih točaka kulture prošloga stoljeća, poput "The Entertainer" Scotta Joplina (posebno popularizirana kao glavna tema u filmskom klasiku "Žalac") ili Hačaturjanova "Plesa sa sabljama", jako teško izdržava temeljna pitanja koja umjetnik sebi pred objavljivanje CD-a treba postaviti. Mužikaško-kabaretski postavljen i uštiman instrumentarij Zapadnoga kolodvora tako nije postavljen ni uštiman za samostalna dostignuća, toliko očito da se ovaj album čini poput nečeg dobivenog "preko veze", kao da se napokon do diskografa probio najbolji bend za pireve u vašem susjedstvu. Možda i kao promotivni materijal za dijeliti na gažama, jer, glazbeno, sve je na svom mjestu i servirano za ciljanu publiku, osim što se, bar meni osobno, bilo teško oteti dojmu da je "Moderato cantabile" u ovoj verziji silovana ("Djevojka iz moga kraja" mnogo se spretnije tu (s)našla, kad već govorimo o Arsenu), a "Samo jednom se ljubi" ispotezana do neprepoznatljivosti (to je, doduše, više "zasluga" Ricarda Luquea nego samoga benda).

Instrumentali bi trebali predstaviti bend kao respektabilno ime, ali to uspijevaju tek donekle samo "Czardas" i "Pruži mi ruku", dok im za mikrofonom, moram priznati, bolje pristaju dame. Naime, i mlada makedonska pjevačica, glumica i nekadašnja misica Jana Stojanovska i naša glumica (sve više i pjevačica) Lucija Šerbedžija imaju odlične minute na bar pola sata predugom albumu. Sve skupa, uglavnom, ispod prosjeka očekivanog za ime kojem će mnogi rado tepati i koje je, uostalom, uz sebe vezalo i takva imena kao što su Arsen Dedić, Vlatko Stefanovski ili Vlado Kreslin. A posebno za nekog tko se u tako kratkom vremenu oglasio s čak tri albuma, makar i u sporednim ulogama.

Toni Matošin

Hits 2638

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split