MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rock 'n' roll lektira

Bookmark

Data

Released 2011
Format Albumi
Vrsta Rock and roll
Dodano Ponedjeljak, 10 Listopad 2016
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 2
Edition date 2011
Država Hrvatska
Etiketa Chansonfest
Tags Mićo & Mačke Chansonfest

Review

Uvijek kada pišem o domaćim, našim hrvatskim bendovima i glazbenicima, to činim s posebnom pozornošću, i to iz jednostavnog razloga što je svaki novi album s tematikom moderne glazbe (bilo koje vrste, stila, izričaja op.a. ) veliki uspjeh, kako za same glazbenike, tako još više za nas koji to slušamo. Materijali mogu biti bolji ili lošiji, nekome se mogu sviđati, a nekome ne. Sve je to stvar ukusa.

Istina je sljedeća. Objavljen je dvostruki album Grupe Mićo & Mačke. Prvi CD nazvan je Rock 'n' Roll Lektira, dok drugi nosi naziv Tako je to bilo. Sve je odrađeno preko izdavačke kuće Chansonfest.

Ovaj bend već dugi niz godina, onako na mahove, ide i krene jače pa onda slijedi stagnacija koja nije uvjetovana autorskim deficitom i slabošću, nego je uvjetovana čistim egzistencijalizmom. Svi mi koji se na bilo koji način bavimo glazbom, ili oko nje, znamo kako je vrlo važno promicati i podržavati ovakve projekte, jer ako njih ne bi bilo na njihovo mjesto dolaze razne novokomponirane pjesme, koje doslovno truju generacije ljudi, bez prava izbora. I Mićo i njegova grupa Mačke svojim dugotrajnim i mukotrpnim radom borili su se da nikada više ta 'ljiga' ne zasjedne na bilo koju playlistu u bilo kojem kontekstu i tako se priključili pravoj maloj vojsci ljudi koji čine apsolutno sve što je u njihovoj moći da se ta pošast barem djelomično suzbije.

Moram priznati da nisam značajnije obraćao pozornost na bujanje i sve opću popularizaciju tih cajki, no, izgleda da je došlo vrijeme da se tome stane na kraj.

Upravo iz tog razloga želim dodatno potencirati stvaralaštvo glazbenika koji se bave modernom glazbom, a kada se tu čuje i osjeti zvuk pedesetih i šezdesetih godina i ako se u toj glazbi osjeća suptilni mix bluesa, rock'n'rolla i countryja, uz neprikosnovenu autorsku i prezentacijsku originalnost, uspjeh bi morao biti neizostavan. No, kao i uvijek, kada se radi o hrvatskom glazbenom svijetu, sve ide puno teže i baš ništa nije jednostavno i lako. Vrlo hrabro je odlučeno da se objavi dvostruki album s novim pjesama na prvom disku, a isto tako dana je retrospektiva prijašnjih radova na drugom disku. Mićo M. Vujaklija autor je glazbe, tekstova i aranžmana. Na prvom nosaču zvuka aranžmane pjesama (2., 6., 7., 14., 15. i 16.) potpisuju M. Vujaklija Mićo i Darko Gulić Gula.

A glazbenici su :

M. Vujaklija Mićo - vokal, gitara
Vlatko Pejić - gitara, prateći vokal
Darko Gulić - bas gitara, banjo, akustična gitara (13)
Davor Trošelj Pauk – bubnjevi
Jurica Leikauff – klavijature (2 i 6)
kojima su se pridružili:
Anita Gossain - prateći vokal
Neven Mijač - usna harmonika
Marko Križan - harmonika i klavijature, saksofon

Eduard Matešić Jimmy – gitara (1)
Dubravko Jakuš Dudo – gitara, solo (3)
Srđan Basarić - gitara, uvod (3) i solo (10)
Brass sekcija na (4 i 7):
Ive Žuvela- truba
Mario Hegedić – trombon
Vladimir Jazbec – tenor sax
Brass sekcija na (15):
Darko Martinić – truba
Vladimir Jazbec – tenor sax

Sve pjesme producirao je Zoran Haraminčić Hara, osim (14.,15. i 16.) koje je producirao i miksao Darko Gulić Gula.

Ono što svakako krasi prvi disk je nedvojbeno snažan utjecaj svih nama poznatih glazbenih utjecaja, J.J. Calea, Claptona, Albert Leea, ili pak, da se vratimo u prošlost kada smo puno slušali npr. the Shadows, Hollies, Manfred Man, pa čak i Procol Harum (namjerno ne spominjem Beatlese, Yardbridse i svu silu drugih bendova op.a.) No to nikako ne znači da se radi o bilo kakvom kopiranju, dapače vrlo je izražena i simpatična originalnost kojom Mićo i bend već dugi niz godina uveseljavaju brojnu publiku po raznim nastupima, koncertima i plesnjacima. Predlažem da poslušate Crni vlak, Poslije oluje, T-T-Telefon, Kameni cvijet, fenomenalni stiskavac Kaput, To je to, laganicu U kući duhova, country raspašoj Ja ću samo pjevati, prigodnu blagdansku Božićni Rock 'n' Roll te ljetnu i opet prigodna, zafrkantsku A zašto ovaj morski pas sad kruži oko nas.

Kao osobne izrazite favorite, uspješnice, da ne napišem hitove, želim istaknuti: Crni vlak, Ti si ta, nezaobilazna Crvena Kristina, laid backovska Dugo i polako, Poslije oluje, Sve mi je blues, Kaput, Ne mogu biti sam te nedvojbeno izražajna Sada kad si otišla …vjerujte mi, ovo su zaista pravi i istinski hitovi.

Uz ove pjesme sat vremena doslovno protutnji i prst automatski kreće prema tipki 'ponovi', no sada moramo ići dalje na redu je drugi disk Tako je to bilo. Na njemu je prva nezaobilazna Crvena Kristina, reska i bluesy obojena Dugo i polako. Slijedi prava mala r'n'r školica u vidu razbacane Djevojke na koju se naslanja balada Kap po kap. Urbani prizvuk koji primamo u pjesama: Zaboravljene ulice i Ljubav, krv i znoj jasno potencira autorsku refleksiju na uvijek aktualnu svakodnevnicu. Pjesme poput: Noćni program radio Zagreba, Duga je ova noć prave su laganice, balade koje će se uvijek moći koristiti na raznim tulumima sa funkcijom zbližavanja osoba. Jednako tako slijedi dio koji će svaki taj tulum dići u nebesa, samo redom pustite: U tami skrivena, Marina, skaističnu: Lude godine, (bluesy obojene, laid back) Autobusna postaja, Na križanju Lažljivica, U potrazi, Poslije oluje (ova verzija mi je nekako nabrijanija op.a.).

Zadnji glazbeni set čine: Noćas, Povedi me i Daniela, nakon kojih dolazi smirenje, da se malo otpuhne u vidu zadnje pjesme Ne budite je, a sve su to Vam snimili:

Od 1-10 Mačke su:

M. Vujaklija Mićo - vokal, gitara
Trajkov Branko Trak - gitara
Libert Smiljan Juda - bas gitara, back vokal
Davor Trošelj Pauk – bubnjevi
Marko Križan - saksofon
Senad Galijašević Senna M – klavir
Dubravko Jakuš Dudo – gitara, solo (1)
Anita Gossain, Zoran Bosnić, Alan Kolar, Robert Mareković – back vokali

Od 11-20 Mačke su:

M. Vujaklija Mićo - vokal, gitara
Nenad Milat Neno – gitara, back vokal
Libert Smiljan Juda - bas gitara, back vokal
Davor Trošelj Pauk – bubnjevi
Marko Križan - saksofon
Ivana Plačko & Anita Gossain- back vokali
Žare i Deki – klavir
Pjesme od 1- 11,13,14,16,17 i 19 producirao i miksao je Tihomir Borošak Kmica a (12,15,18 i 20) producirao i miksao je Zoran Haraminčić Hara.

Evo, došao sam do kraja i drugog nosača zvuka i vidi vraga... opet reakcija ista, ali sada idemo ponovo na prvi disk pa onda dalje…i tako do dugo u noć.

PREPORUKA:
Sve u svemu nemamo se što žaliti. Ako volite modernu glazbu koja u sebi ima sjajni prizvuk 50-ih i 60-ih, ako u tome prepoznajte glazbu svoje mladosti, ovaj dvostruki album Rock 'n' Roll Lektira je upravo to!

Ma, čemu filozofija, sjednite, natočite si čašu crnog vina i krenite na lijepo i opušteno putovanje te jednostavno uživajte u više od 2 sata ispunjena odličnim glazbenim brojevima koje je za Vas skladao M. Vujaklija Mićo, a odsvirala Vam je zagrebačka grupa Mačke. Na kraju ovaj dvostruki album potražite u svim boljim CD shopovima te na samim nastupima grupe Mićo & Mačke, koje danas čine:

Milorad Vujklija-Mićo: gitara, vokal
Darko Gulić-Gula: bass gitara
Jurica Liikauff: klavijature
Davor Trošelj-Pauk: bubnjevi

Mladen Lončar - Mike

Hits 1487
Mićo & Mačke Albumi Kronologija Iz druge perspektive » Iz druge perspektive

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split