MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2009
Format Kompilacije
Vrsta Standards / Vocal Jazz / Contemporary Jazz / Jazz-Pop / World Fusion
Dodano Ponedjeljak, 03 Listopad 2011
Žanr Jazz
Length 57:50
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2009
Država Europa
Etiketa Blue Note / EMI / Dallas Records
Catalog Number 509996 96087 28
Edition details objavljeno: 7.4.2009.; produkcija: Cassandra Wilson
Tags Cassandra Wilson Blue Note EMI Dallas Records

Review

Nakon niza uspješnih autorskih albuma koji su postigli relativno široku popularnost, Cassandra Wilson je napravila još jedan korak prema osvajanju ne-jazzerske publike. Closer to You: The Pop Side okuplja 11 Cassandrinih obrada pop, rock i soul standarda s njenih albuma za Blue Note. Cassandra Wilson je tijekom cijele svoje karijere radila male izlete u druge žanrove, iz kojih bi preuzela pokoji hit i potpuno ga transformirala u duhu svog specifičnog izričaja.

Na ovoj se kompilaciji našao najrazličitiji glazbeni materijal od The Monkeesa i The Banda do U2 i Stinga. Kompilaciju otvara pjesma U2 Love Is Blindness s njihovog albuma Achtung Baby. Slijedi Time After Time Cyndy Lauper, poznata i u izvedbi Miles Davisa, koju je Cassandra Wilson prvi put obradila prije 10ak godina na ploči Traveling Miles, tribute albumu posvećenom Milesu Davisu. Tu su zatim Stingova Fragile u minimalističkom aranžmanu koji počiva na udaraljkama, i Closer to You, najsvježiji broj na albumu – kompozicija Jakoba Dylana iz 2006.

Pravo iznenađenje je markantna obrada Last Train to Clarksville, pomalo zaboravljena pjesma The Monkeesa, s interesantnim međuigrom akustične i električne gitare te inovativnom dionicom vibrafona. Od legendarne grupe The Band Cassandra je odabrala njihov veliki hit The Weight, slijedi Tupelo Honey Vana Morrisona, a zatim Neil Youngova Harvest Moon – prekrasna pjesma koja se, premda snažno obilježena glazbenom personom svog autora, uvjerljivo podala Cassandrinoj atmosferičnoj interpretaciji.

Tu je i veliki hit 70ih I Can't Stand The Rain Ann Peebles, koji je ovdje dobio sasvim novo, inovativno ruho – u obliku uzbudljivog blues dueta Cassandrinog vokala i gitare Chrisa Whitleyja. Bob Dylanovu Lay Lady Lay Cassandra Wilson je žanrovski malo pomaknula u smjeru afričkog etno idioma s naglašenim udaraljkama. Album zatvara Wichita Lineman, hit Jimmy Webba najpoznatiji u interpretaciji Glenna Campbella, ovdje u relativno konvencionalnom aranžmanu, s diskretnom pratnjom koja predstavlja savršeni poligon za inspirativne vokalize Cassandre Wilson.

Možda starim fanovima Cassandre Wilson koji već imaju njene autorske albume ova kompilacija neće biti ''must-have'', no ostalima može biti dobar uvod u opus jedne od najoriginalnijih suvremenih jazzerica, a naročito može biti privlačna slušateljima s afinitetom prema crossoveru između jazza i popa. Tu se nalaze sve kvalitete koje obilježavaju opus Cassandre Wilson: inovativi aranžmani, virtuozne vokalize, izvstan prateći sastav, što je više nego dovoljna preporuka za ovaj album.

Inače je Cassandra Wilson najavljena kao jedna od gošći na sljedećoj Jazzarelli u Zagrebu.

Mirna Marić

Hits 1786

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split