A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2012
Format Albumi
Vrsta / R&B / Neo Soul / Electronica
Dodano Petak, 28 Studeni 2014
Žanr R&B
Length 37:12
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2012
Država US
Etiketa XL Recordings
Catalog Number XLCD561
Edition details Produkcija: Damon Albarn i Richard Russell
Tags Bobby Womack Damon Albarn XL Recordings

Review

Glazbena industrija ne shvaća one koji stvaraju. Reći će 'moramo ti naći sobu i klavir i vidjeti koliko skladbi možeš napraviti u jednom danu'. Ali to tako ne ide. Ne možete svoje osjećaje staviti u vremenski raspored, rekao je svojedobno Bobby Womack i potvrdio da su mu brzina i kvantiteta podređeni kvaliteti.

Ovaj 68-godišnji R&B i soul 'dinosaur' nije žurio kad je uzeo stvaralačku pauzu od čak 18 godina otkad je napravio svoje posljednje originalno studijsko izdanje. Womack je ovoga ljeta izdao prvi album s autorskim stvarima nakon 1994. godine objavivši 'The Bravest Man in the Universe'. Neumorni pjevač svojem 27. studijskom albumu posvetio je puno vremena i pažnje jer ovaj uradak je za njega ipak nešto posebno i intimnije od bilo čega što je dosad napravio. 'The Bravest Man in the Universe' njegov je autobiografski uradak, u kojem je htio izraziti svoje osjećaje o svemu onome ružnom što je u svojem životu proživio. Naslov albuma vrlo je sugestivan, a kako i ne bi. Womack je izašao jači nego ikad nakon što je u mladim danima pretrpio izbacivanje iz vlastite kuće od strane svojega oca, a i sam u ulozi istoga doživio je dvostruku tragediju pokopavši dva sina. Nedaće su kulminirale uoči snimanja ovoga albuma kad su mu doktori, osim upale pluća, dijagnosticirali rak crijeva. No Womack, vjerojatno jači i od Chuck Norrisa, uspio je preboliti i to zlo, sasvim opravdano nazvavši se 'najhrabrijim čovjekom na svijetu'.

Iako je njegova kreativna pauza trajala gotova dva desetljeća ovaj soul majstor upečatljivog i emotivnog glasa posljednje dvije godine aktivno je surađivao s Damonom Albarnom, na njegovu projektu Gorillaz na dva studijska albuma. Pamti se još Womackova sjajna vokalna izvedba na pretprošlogodišnjem hitu 'Stylo'.

Kao očekivani ishod, suradnja dvojice različitih glazbenih svjetonazora kulminirala je ovim albumom, koji je producirao Albarn u suradnji s vlasnikom izdavačke kuće XL Recordings Richardom Russellom. Obzirom da je dosadašnja suradnja iznjedrila kvalitetne rezultate, nije uopće bilo bojazni da 'The Bravest Man in the Universe' ostane nezapažen.

Naprotiv, Albarnova 'svježina' i inovativnost u kombinaciji s Womackovom prekaljenošću, iskustvom i tradicijom, spojila se u proizvod, koji je sjajno stopio moderni i tradicionalni zvuk.

Nevjerojatno je kako dobro zvuči Womackov prepoznatljivi 'soul' u kombinaciji s trip-hop i dance aranžmanima Albarna.

Obzirom da ovaj refleksivni album podrazumijeva Womackove najdublje i najteže osjećaje, 'beatovi' koji ga prate, razumljivo, stvaraju mračnu atmosferu.

Album otvara istoimena stvar, koja sjajno stapa klasične instrumente violinu i piano s chill-out beatovima, a iza nje slijedi odličan prvi singl 'Please Forgive My Heart', koji je ima pravi old-school 'okus' Motowna, dakako sve uz, elektronski 'background'. Pjesma je dobila još jednu funky verziju s drugačijim 'sampleom' na kraju albuma. Jedina 'ogoljena' stvar lišena moderne produkcije je 'Deep River' uz pratnju akustične gitare.

Womack je na albumu napravio tri suradnje. S novom velikom neo-soul 'pin-up' zvijezdom Lanom Del Rey na pjesmi 'Dayglo Reflection', a iako se vokalno razlikuje od Womackovog, Del Reyin glas odlično se uklapa u tugaljivu atmosferu pjesme. Kao uvod u pjesmu 'Stupid' Womack je iskoristio govorenu riječ legendarnog Gil-Scott Herona, koji je preminuo za vrijeme stvaranja albuma. Lijepu vokalnu suradnju Bobby je ostavio za zadnji dio albuma s malijskom glazbenicom Fatoumatom Diawarom na odličnom trip-hopu 'Nothin' Can Save Ya'. Da nije sve sumorno i tugaljivo na albumu, Womack je prenio prijekopotrebnu pozitivnu energiju u 'up-tempo' stvarima 'Love is Gonna Lift You Up' i 'Jubilee' svojim zaraznim i jednostavnim beatovima. Tim je poručio da ovaj album nije puko ocrtavanje crnih stvari njegova života, već cijelog životnog iskustva, od svijetla preko sivila do tame i natrag dokazavši da je mentalno i fizički neuništiv, ali i glazbeno jer se, za razliku od mnogih njegovih 'old-timer' suvremenika uspješno prilagodio novim glazbenim trendovima.

Album stvarno vrijedi poslušati jer unatoč Womackovim poznim godinama, teško da bi i mlađi glazbenici napravili ovako dobar soul-r'n'b-trip-hop zvuk, koji će odoljeti vremenu.

Luka Vuletić

Hits 1242

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala