MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Power metal / Symphonic metal / Progressive Rock
Dodano Četvrtak, 12 Veljača 2015
Žanr Metal
Length 42:49
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2014
Država Finska
Etiketa Napalm Records
Catalog Number NPR 545
Edition details Produkcija: Amberian Dawn
Tags Amberian Dawn Napalm Records

Review

Finska je zemlja iz koje dolaze neki od najboljih symphonic bendova. Također, to je zemlja s obiljem bendova istog žanra koji je tamo izrazito popularan, a svakog se dana javlja neko novo ime koje nastavlja ovu dobro poznatu tradiciju.

Premda po godinama i ne baš toliko mladi, 2006. je nastao bend Amberian Dawn. Njihov šesti po redu studijski album nosi naziv „Magic Forest“ i to je njihov prvi album s pjevačicom Capri.

Album na prvo slušanje ne sjeda najbolje u uho, zvuči pomalo kao demo album već isfuranih melodija, riffova i ritmova, osrednje produkcije i vokala koji se ne može riješiti finskog naglaska. Ima nekoliko dobrih stvari, no nije to to. Stvari se drastično mijenjaju nakon drugog i trećeg slušanja, polako se privikavaš na stvari, a nakon petog slušanja pjevušiš svaku pjesmu. Svaka melodija je u uhu i glavi, pamte se stihovi refrena i album kao takav postaje sve bolji i bolji.

Pjesme su više-manje iste strukture, no, kako to u symphonic/melodic/power metalu obično biva, prepoznatljiva melodija je ta koja daje pjesmi poseban karakter. Melodija često prati vokalnu dionicu ili ju uspješno nadopunjava. Već u samom početku, prva stvar „Cherish My Memory“ daje uvid u karakter albuma. Lagano sjeda, melodična, pomalo eurovizijski nastrojena pjesma, najavljuje preostalih deset stvari na albumu. „Dance Of Life“ poletna je power metal stvar s odličnom gitarskom solažom. „Magic Forest“, pjesma po kojoj album nosi ime ujedno je i prvi singl, snažnog i žestokog ritma uz symphonic detalje koji nadopunjuju instrumentalnu podlogu. „Agonizing Night“, prilično kvalitetna pjesma, odličan je uvod za „Warning“ koja je još jedna power-metal-rock-pop-eurovizijska stvar čiji bridge definitivno ostaje u uhu. „Son Of Rainbow“ odlikuje gitarska melodija i riffovi koji uz klavijature vode do specifičnog refrena. „I'm Still Here“ je također lako pamtljiva dok „Memorial“ ima posebnu dozu žestine, prvenstveno zbog gostovanja muškog vokala koji daje jedan poseban karakter, ne samo pjesmi, već i albumu kao cjelini. Brza i okretna „Endless Silence“ odlična je stvar, jedna od najboljih na albumu te među rijetkima na kojoj je upečatljiva bubnjarska dionica. Album završava jedinom badadom „Green Eyed“, tipična pop-rock stvar koja ostaje u uhu, pomalo „Lord Of The Ringovskog“ ugođaja zbog simfoničnih dionica koje su ovdje najizraženije.

Sve u svemu, solidan album, zbog svoje melodioznosti i lakih pjesama svidjet će se široj publici. Šteta što produkcija nije bolja te što sinfonični dijelovi nisu više uključeni u album. U tom bi slučaju cijela stvar prešla na novu, višu i ozbiljniju razinu. No, nije ni ovo loše, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je pjevačica novi član benda.

Maja Trstenjak

Hits 1155

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre