Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mislila sam staviti naslov noćna mora, ali to bi bila uvreda za ekipu iz prave Noćne more.

No da, Dora 2024., sjećam se kada se nekada ova manifestacija održavala u Opatiji, kada su izvođači dolazili s pjesmama koje imaju smisla - barem nekakvog. To je bila baš glazbena manifestacija koje si čak i ako ne slušaš tu vrstu muzike, mogao pogledati i komentirati i ono što je uvijek bilo najbolje je to da je bilo više favorita. Možda sam stara pa ne razumijem, no čini mi se da na Eurosong trebamo poslati veselu, plesnu pjesmu koja je na prvu catchy, koja će te zainteresirati da pogledaš svih tri minute pjesme, koja će te pomaknuti iz stolca, fotelje, kreveta - nebitno, da se malo njišeš. No, da se razumijemo, ovo je moje mišljenje i ne mora se slagati niti s jednim drugim jer svi smo mi individue koje muziku doživljavamo na neki nama svojstven način. No, vratimo se na dvije polufinalne večeri Dore. Voditelji su dobro znani Maja Ciglenečki i Duško Ćurlić koji su solidno vodili prvu večer.

U prvom polufinalu ovogodišnje Dore svoje pjesme izveli su:

1. Noelle – BABY, BABY - Njezina prva pjesma 'Halo' završila je u polufinalu Songwriting Contesta u Nashvilleu, gdje se natjecalo oko 20 tisuća pjesama iz cijeloga svijeta. Htjela je nastupati na Dori i prošle godine, no pjesma nije prošla u uži izbor. Noelle je izjavila da živi za ples i ovaj put se predstavila s pjesmom "Baby Baby" koja eto mene nije navela da se maknem milimetar sa stolca. Obučena u crnu kožu, okružena plesačima, imala je i performans jer kako i sama kaže, njoj je to jako bitno, no po meni nije donijela ništa novo niti zanimljivo.

2. Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin – VODU PITI TRIZAN BITI - Battifiaci je ovo treći nastup na Dori. Prvi je put na Dori bio 1995. s pjesmom 'Još vavek', a drugi 2008. s pjesmom 'Ma gdje si bila'. 'Tekst je onako vrlo zanimljiv i progovara o svijetu u kojem danas živimo, gdje je onako egocentrično društvo, gdje jedino mi valjamo, samo su naši stavovi ispravni i sve što nismo mi je krivo', komentirao je Battifiaca. Da, ideja je dobra, pjevali su na čakavski što cijenim, iako mi je trebao prijevod. Više mi je ova pjesma za neki tulum, možda čak i za neki uvod u neku feštu ili doček nekih sportaša, ne znam. Definitivno mi nije pjesma koja treba biti na Eurosongu. No do sada, prva dva izvođača su korektno odradili svoje nastupe.
3. Stefany – SRETNIH DANA DAT’ ĆE BOG Odjevena u bijelu haljinu nalik na vjenčanicu uz efektne modne dodatke, crvenokosa pjevačica je na pozornici i zaplesala uz pratnju plesača. 'Ovo je ostvarenje mojih snova', rekla je Stefany koja ima podršku i Jacquesa Houdeka. Ok, drago mi je da su joj se snovi ostvarili, no žao mi je da tako mlada djevojka nema veće snove. Pjesma onako osrednja. Trenutno, bolja od prve dvije.
4. MISHA – ONE DAY - zagonetni kolektiv istomišljenika koji vjeruju u iskrenost emocija te zastupaju mišljenje kako se nitko ne bi trebao osjećati kao da ne pripada. Poznavatelji Eurosonga složit će se da je ova pjesma nešto nalik onome što smo već imali prilike čuti na prošlogodišnjim natjecanjima, a čuje se i utjecaj pjesme 'Heroes' s kojom je 2015. pobijedio Mans Zelmerlow. Znam da ima puno glazbe i da će se uvijek u nekoj pjesmi naći nešto što nas podsjeća na neku drugu poznatiju pjesmu. No, ja to osobno ne volim, Zvuči mi umjetno i nekreativno.
5. Erna – HOW DO YOU LOVE ME - Ono što cijenim kod Erne je da je isključivo snagom svog glasa predstavila svoju pjesmu pokazavši kako za dobar dojam nisu potrebni plesači ni skupocjeni posebni efekti. No, i dalje, pjesma koja mi je prošla kroz jedno uhu i vrlo brzo na drugo van.
6. Eugen – TIŠINE - Iako je Eugen jedan od favorita (ekipe koja glasa i piše komentare po društvenim mrežama), opet se moram ponoviti, ljubavne, lagane pjesme po meni nisu za Eurosong. Daleko od toga da je Eugen sve korektno odradio, no i dalje samo jedna od onih "ok" pjesama u nizu.
7. Vinko – LYING EYES - Vinko je isto po nekima favorit, pjevao je na engleskom, dao je sve od sebe. Predstavio se pjesmom 'Lying Eyes' za koju je sam napisao tekst, glazbu i aranžman. Pjesma je vrlo emotivna i Vinko ju je izveo sa svim svojim emocijama, što je jako lijepo, no opet, mislim da će veći prolaz imati kod domaće publike nego na Eurosongu.
8. Barbara Munjas – NEPOBJEDIVA - Evo jedna vesela pjesma. U srebrnom odijelu s efektnom šminkom pjevačica je otpjevala pjesmu na sebi svojstven način uz koreografiju koja je za glavni rekvizit imala stolice. Podsjeća na Konstraktu, no oprosti Barbara, ovo nije ni blizu Konstrakte, ali vjerujem da to niti nije bio cilj. Volim kada su ljudi kreativni, volim kada daju sve od sebe na neki jedinstven način. Ne volim kada me podsjeća na nešto ili je već viđeno, ne isto, ali slično. Svakako bolji odabir nego tužne, lagane i emotivne pjesme.
9. Let 3 – BABA ROGA -Nakon prošlogodišnjeg dobrog plasmana u finalu Eurovizije, ali i brojnih reakcija, Let 3 se ove godine predstavio s pjesmom Baba Roga za koju su napravili medijski uvod koji priliči njima. Letovci su uvijek bili kreativni, no ovaj put su čak i mene iznenadili. Naime, ja volim Prljin glas, kada ga pusti kako treba, ovo je bilo čudno i ne baš najbolje. Vjerujem da je njima to sve dobra zezancija, no nekako su mi malo otišli u krajnost - barem što se vokala i samog teksta tiče. Koreografija i cijela priča je totalno fora, no na tome ostajem. Mogu nadodati da im se pred kraj nastupa priključila Severina i to je to. No, ako ništa drugo, zanimljive tri minute pa čak i smiješne. Let3 su vrhunski glazbenici, imam osjećaj da je ova pjesma nastala u pola minute, a priča se samo počela razvijati i završila performansom na prvoj polufinalnoj večeri Dore.
10. Lana Mandarić – MORE - Lana ne pjeva o lijepom plavom moru, ona pjeva o morama. U pjesmi pjeva o osobama koje na druge ljude gledaju s visoka i koje su zbog svoje sebičnosti spremne drugima učiniti najgroznije stvari. Zanimljivo je istaknuti kako je pjesmu napravila u suradnji s mamom Zoranom Mandarić, nekad Šiljeg, koja je i sama prije više od 20 godina dvaput sudjelovala na Dori. No, sada već nailazim na uzorak, većina pjesama ima istu konotaciju, pripadamo li, kako nas gledaju, egocentrično društvo, dakle ajmo reći problemi s kojima se susrećemo svakodnevno, no da se više pjesama poklopi sa sličnim "mislima" mi nema smisla.
11. Pavel – DO MJESECA -Koliko god su poznati na domaćoj glazbenoj sceni, grupa Pavel još nikad nije nastupala na Dori. Pavel je ostavio dobar dojam, po meni zaslužuju ići u finale i do sada mi je ovo favorit. Lijepa, vesela pjesma uz catchy melodiju je možda ono što će proći. Neki pišu da podsjeća na Abbu, no meni osobno nije ostao prizvuk Abbe u ušima, jedino što mi možda malo nedostaje je više Aljošinog vokala.
12. Saša Lozar – NE PLAČEM ZBOG NJE - Lozar je izjavio da je napravio pjesmu uz koju možemo plesati i plakati. Plakali smo vjerujem svi od smijeha zbog njegovog falsha koji se proširio društvenim mrežama brže od munje. Možda mu je to i poanta bila, ne znam, čak i ne toliko loša pjesma koliko je Lozar bio loš, pa i da nije falšao, njegove izjave kasnije su bez ikakvog smisla za humor i s oproštenjem kretenske. Kada sumiram prvu večer, mogu izdvojiti da sam se razočarala, da mi je favorit Pavel, da se Let 3 dobro zabavio ii sve nas (ili barem neke od nas) dobro nasmijao i da Saša Lozar nema kontakt sa stvarnošću kada nešto treba reći, a kada ne i da njegov humor baš i nije smiješan. To je samo moj dojam.

U drugom polufinalu ovogodišnje Dore kao voditelj se pridružila Anja Cerar umjesto Maje. Drugo polufinale je otvorila unuka Arsena Dedića
1. Lu Dedić – PLAVI LEPTIR - lijepa pjesma s lijepim vokalom, nježna, no onako, njah.. Ponavljam, gledam i komentiram s aspekta što bi moglo proći na Eurosongu, ne umanjujem kvalitetu pjesme jer je spora, ili brza, sviđa li mi se ili ne, čisto kroz aspekt svog mišljenja što bi šira publika mogla bolje prihvatiti. Idemo dalje.
2. James Night – NEBO PLAČE - Za njega smo čuli, isto se smatra favoritom, vesela i plesna pjesma, neki synth pop što li već. Meni osobno nije ostala u uhu, štoviše, neki dijelovi mi djeluju kao da imaju previše autotune , tj. da su preumjetni. Evo, iskreno, pjesma za koju nemam nikakvo mišljenje.
3. Lara Demarin – NE VJERUJEM TI - performans, dobar scenski nastup, no da se skratim, isto pjesma koja se ne bi zasigurno našla na mojoj playlisti i vjerojatno bih promijenila program da ju sljedeći puta čujem.
4. Alen Đuras – A TAMBURITZA LULLABY - pjesma na engleskom uz tamburicu. Ok, na sceni mačke, pjesma plesna, vokal dosadnjikav. Meni osobno nedostaje ono nešto kod ove izvedbe.
5. The Splitters – OD KAD TE SANJAM - The Splitters su dobro znani bend, no iskreno, očekivala sam puno više od "poznata melodija, vrlo dobar aranžman", no jednostavno nije pjesma za ono za što je prijavljena.
6. Boris Štok – CAN WE TALK - Boris Štok se drugi puta pojavljuje na Dori, izvrstan vokal, no prvi puta nije imao sreće, ova pjesma je bolja, malo živahnija. Možda ima šanse.
7. Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim - Dečko je snimio spot, dobro napumpano medije i društvene mreže, isfurao kombinaciju koja je vesela, plesna, zabavna, na trenutke malo žestoka, podsjeća na prošlogodišnjeg moralnog pobjednika Finca Kääriju, po anketama favorit koji čak dobro kotira i na europskim anketama. Zabavna pjesma, je li nešto novo? Nije, Je li zabavno? Je. Je li catchy, nisam sigurna. Možda je Let3 više uložio u PR pa mi se riječi pjesme Baba Roga više vrte po glavi nego Rim Tim Tagi Dim, no tako je kako je.
8. ET - Pametnom dosta - Za mene je ovo totalno razočaranje, Pamtim stari ET, ovo niti je to, niti je išta pametno i kvalitetno. Sorry ET, nemam nikakav pametan komentar jer naprosto mi je došlo da prebacim program.
9. Vatra – SLATKE SUZE, GORKA LJUBAV - Ah, Dečak, uvijek nasmijan pa čak i kad pjeva o gorkim ljubavima. Vatra je solidan bend, uložili su i u spot, što je svakako dobra odluka jer je gledanost veća, a samim time pjesma lakše ulazi ljudima u uši, iako je po meni osrednja.
10. Damir Kedžo – VOLJENA ŽENO - Sam naslov pjesme mi je odbojan, jer kako sam na početku napisala, smatram da za Eurosong pjesma treba biti sve samo ne tužna, sjetna, lagana.
11. Natalie Balmix – DIJAMANTI - Nastup Natalie Balmix obilježila je tehnička pogreška na samom kraju nastupa, kada je matrica nastavila svirati iako je njezin nastup priveden kraju. Natalie je to odradila svjetski iako je debitantica na Dori. Njena pjesma je plesna i zabavna i vjerujem da može postići uspjeh.
12. MARCELA – GASOLINE - Još jedna ženska nada na ovom izdanju Dore koja ipak ima ono nešto malo drugačije. Ali stvarno malo, jer i ova pjesma ima prizvuk nečega što sam već negdje čula.

Nakon odslušane i odgledane obje polufinalne večeri Dore, ili bolje rečeno More, nije mi jasno da smo nesposobni napraviti pjesmu koja ima ono nešto, koja je catchy, koja ima smisla, koja će se slušati samovoljno i sa željom, a ne da nas mediji filaju favoritima jer vjerujem da se izgubimo u svojim mislima i osjećajima što nam se sviđa.

Prije nego što napišem tko je ušao u finale, mogu samo napisati Teletabis kaže pa-pa

FINALISTI I REDOSLIJED NASTUPANJA:
1. Natalie Balmix – “Dijamanti”
2. Mario Battifiaca i Robert Ferlin – “Vodu piti trizan biti “
3. Lana Mandarić – “More“
4. Boris Štok – “Can We Talk”
5. Stefany – “Sretnih dana dat će Bog“
6. Pavel – “Do mjeseca”
7. Saša Lozar – “Ne plačem zbog nje”
8. Lara Demarin – “Ne vjerujem ti”
9. Let 3 – “Babaroga”
10. Alen Đuras – “A Tamburitza Lullaby”
11. Eugen – “Tišine”
12. Vatra – “Slatke suze, gorka ljubav”
13. Damir Kedžo – “Voljena ženo”
14. Baby Lasagna – “Rim tim tagi dim”
15. Marcela – “Gasoline”
16. Vinko – “Lying Eyes”

P.S. Tko je vaš favorit?



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split