Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sars22.10 6 of 15

Neoboriva je činjenica da su S.A.R.S. jedan od najznačajnijih bendova nastalih na ovim prostorima nakon raspada bivše države. Isto je tako činjenica da Zagreb obožava ovaj bend, kao i oni ovu publiku. Osim toga, malo je domaćih izvođača (ili barem onih koji između pjesama govore na nama razumljivom jeziku), koji bi mogli dva dana za redom napuniti veliku dvoranu Doma sportova. A S.A.R.S. to može. I može to s lakoćom.

I onda kada su pred dvije godine objavili live album s koncerta iz Doma sportova, i danas kada obilježavaju deset godina svog postojanja, jasno je da se radi o bendu koji surfa na valu svog vrhunca. I bend i publika očekuju da će taj val trajati. Baš suprotno od sive budućnosti i loše perspektive iz njihove pjesme, bendu je perspektiva sjajna.

sars22.10 11 of 15Za zagrijavanje su oba dana odabrani S.A.R.S.-ovi sunarodnjaci, Ničim izazvan, bend koji se nakon osvajanja domicilnog terena, polako probija i u Hrvatskoj. Deveteročlani sastav, sličnog izričaja kao i glavne zvijezde večeri (možda za nijansu malo više pop, a malo manje folk ili hip hop), solidno su zagrijali publiku svojim polusatnim nastupom.

Poslije kraće pauze, uz efektan uvod s video projekcijom naziva gradova gdje su sve nastupali na ovoj turneji, koji se zaustavlja na Zagrebu, spušta se ogromni zastor i otvara puno veću binu od one koja je bila namijenjena predizvođačima, i ludilo počinje. Publika je od prvog takta inficirana S.A.R.S.-om.

sars22.10 14 of 15Primjećuje se mahom mlađa publika od one na koju je Dom sportova navikao na kojekakvim sličnim tulumima. Osjetno manji broj fircigera i onih pravovjernih kužera daju na znanje da je ovo ipak bend milenijalaca ili onih tek malo starijih. Nazalni Žaretov vokal, predvidljive rime i prizemni tekstovi uz obilato korištenje reggae ritma i folk nasljeđa granirano s hip-hop elementima, bez greške privlače mlade kojima narodnjaci nisu nikakav bauk kao što je to slučaj s glazbenim kritičarima svih profila. S.A.R.S. samo daje narodu ono što želi. Besramno i bez uvijanja.

U prvih par stihova se činilo da je Žare preforsirao svoje glasnice na nastupu prve večeri, no zagrijavanjem na radnu razinu, vokal je besprijekorno odradio cijeli nastup. Uigrana ekipa glazbenika je tek podredno promovirala svoj „Posljednji album“. Prilikom izvedbe „Gluposti“ pridružili su im i Ničim izazvan. Ostatak dvosatnog koncerta bio je predviđen za šaranje po najpoznatijim pjesmama njihove desetogodišnje karijere. I gotovo svaku pjesmu publika je pjevala u glas s bendom.

sars22.10 4 of 15Dva bisa i završna „Mir i ljubav“, pokazuju da S.A.R.S. nema problema s pretencioznošću niti sa glazbenim kanonima koji se smatraju kontraverznim. I možda jednog dana kada neka glazba bude manje tabu, i sve se svede na stvar glazbenog ukusa, muzički čistunci među nama budu gledali na slične izvođače drugačijim naočalama. A do tada, bit će među nama već hrpa onih koji su se dobrano naskakali uz S.A.R.S. 

 

Setlista:

1.    Brani se
2.    Ti, ti, ti
3.    Za njom
4.    Novo doba
5.    Mir u svetu
6.    Diploma
7.    Glupost (s Ničim Izazvan)
8.    Debeli lad
9.    To rade
10.     Proleće
11.     Lud
12.     Praktična žena
13.     Da imam
14.     Neka te kraj mene
15.     Rakija

-    akustični blok –

16.     Kakav divan dan
17.     Klinka
18.     Pepeo
19.     Lutka
 

20.     Buđav Lebac
21.     Veštačko disanje
22.     Ratujemo ti i ja
23.     Dane brojim
24.     Prespektiva

-    bis 1 –

25.    Klovn
26.    Bojana



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split