Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

thrill 2024 vizualiSedmo izdanje Thrill Blues Festivala i ove godine pretvara dalmatinski gradić Trilj u europsku blues oazu. Pod motom “Održimo blues mladim”, festival će se ove godine održati od 5. do 7. srpnja i publici predstaviti talente svjetske i regionalne blues scene. Po programu i broju izvođača, ovo izdanje festivala će biti još veće nego prethodne godine, a u na pozornicu smještenu u Gradskom parku stat će blues imena iz gotovo deset država.

Kao glavni headliner ovogodišnjeg festivala u gradić na obali Cetine stiže devetnaestogodišnji britanski gitarist Toby Lee. "Budući superstar bluesa", kako ga je nazvao Joe Bonamassa, već ima impresivnu karijeru s preko 500 milijuna pregleda na mrežama, a može se pohvaliti i nastupima s legendama kao što su Buddy Guy, Billy Gibbons, Joe Bonamassa i Slash. Njegova virtuoznost i strast prema bluesu čine ga izuzetnim talentom, a on kao najbolji mladi blues glazbenik 2023. ove godine već ima 100 dogovorenih koncerata i u Trilj stiže direktno s Jools Holand Show-a.

Uz Tobyja Leeja, kao headlinerica akustične večeri nastupit će Kyla Brox, kći britanske blues legende Victora Broxa. Pobjednica European Blues Challengea i nagrađivana blues pjevačica, Kyla već od svoje 12. godine pohodi turneje gdje svojim izvedbama očarava publiku. Njezina je glazba zasnovana na ideji da su blues i soul nerazlučivi oblici, a u svojoj glazbi spaja snagu afroameričke glazbe s izrazitim senzibilitetom Lancashirea.



U sklopu ovogodišnjeg Thrill Blues Festivala, na pozornici će se predstaviti još neka od najznačajnijih mladih imena blues scene iz različitih država. Predstavljajući mlade talente talijanskog bluesa, tu je Matt Pascale, strastveni gitarist i kompozitor koji svojim izvedbama donosi svježinu južne Italije.

Francuski gitarist, pjevač i producent Mathis Haug već je više od dvadeset godina oslonac europske blues scene, a gitarist Benoit Nogaret pod utjecajem je američke popularne glazbe od djetinjstva. Potaknuti zajedničkom strašću prema akustičnoj gitari i autentičnoj američkoj glazbi, Mathis i Benoît počeli su svirati zajedno radi zabave u svojoj kuhinji prije više od dvadeset godina, a ove će se godine predstaviti i publici u Trilju.

Raznolikosti festivala pridonijet će Jolly Jumper i Big Moe, iskusni majstori iz Norveške, dok će češko-slovačka blues obitelj Petra Bornerova Trio donijeti svoj karakteristični zvuk i bogatu glazbenu tradiciju. Njihov repertoar temelji se na obradama i autorskim folk-blues skladbama. Trio ima zanimljiv, lagan pristup bluesu, što njihove izvedbe čini intimnima. Španjolski bend Cat Squirrel, predvođen slavnim britanskim blues producentom Mikeom Vernonom, dodat će poseban pečat festivalu. Vernon je osnovao diskografsku kuću Blue Horizon u 60-ima, a otkrio je i mnoge talente i surađivao na velikim projektima poput mitskog albuma Johna Mayalla, Bluesbreakers, prvog albuma Fleetwood Maca te prvih pjesama Davida Bowieja. Priprema se i dolazak jednog marokanskog benda, koji će donijeti sjevernoafričke note i šarenilo festivalu.



Atraktivni novosadski bend Bad Week poznat je hrvatskoj javnosti kao finalist Supertalent show-a Nove TV, a tu su i domaći izvođači poput Valerije Nikolovske & Big Company, Beatles Revival Blues Band i Jeremiah's. Welcome Jam ove godine predvodi The Voice Blues Jam sastavljen od predstavnika ovogodišnjeg Voicea, a bit će i raznih dodatnih programa poput izložbe blues portreta riječkog slikara Nikše Čorića, emitiranja blues filmskih klasika i promocije glazbenih spotova. Bogatstvo i dobru atmosferu na ovom izdanju festivala upotpunit će glazbene radionice Thrill Blues School u triljskoj osnovnoj školi koje će okupiti domaće i strane blues mentore i polaznike.

“Dao sam sve od sebe da obojim Thrill Blues Festival onom vibrom bluesa koju sam osjetio kad sam se zaljubio u blues, kad sam imao oko 17 godina. Za mene je blues čista duboka esencija Majke Zemlje, poput razigranog malog djeteta, jednostavno, otvoreno, iskreno, izravno. I uspjelo je, svake godine na festival u Trilj dođu tisuće ljudi i svi zajedno smo velika sretna obitelj”, otkriva Boris Hrepić Hrepa, Umjetnički direktor festivala, te ističe: “Svaka godina je skup novih iskustava, s puno novih prijateljstava s blues braćom i sestrama iz cijelog svijeta, a sve to čini moje srce punijim.”

Sedmo izdanje Thrill Blues Festivala održava se od 5. do 7. srpnja u Gradskom parku u Trilju, a ulaz je slobodan. Dalmatinski gradić na jugu Hrvatske kroz tri će dana još jednom postati glazbena oaza za ljubitelje bluesa i europsko središte ovog glazbenog žanra. Detaljan dnevni program bit će dostupan u narednim tjednima, na Facebook i Instagram stranicama festivala.



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split