Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Cijeli ovaj tjedan u FER-ovom KSET-u događaju se eventi i koncerti kao pozdrav prostoru u kojem ovaj klub boravi skoro 50 godina. Prostor bivše fakultetske kotlovnice iznjedrio je svu silu raznih izvođača i kroz više desetljeća bio je jedna od referentnih točaka klupske scene u Zagrebu. Ovaj oproštajni program nazvan je „Pozdrav kotlovnici“. KSET se na neodređeno negdje seli i možda se jednog dana vrati na ovo isto mjesto. Nisam se baš previše raspitivao za detalje. Nekako sam želio da se u zraku ostavi emocionalna magija jednog oproštaja od prostora u kojem sam gledao neke stvarno odlične koncerte.

Emocionalno je bilo svaku večer proteklog tjedna, jer je vjerojatno svaki izvođač podijelio s publikom svoju emotivnu vezu i sjećanje na KSET. Tako je bilo i ovog petka. Osim što je KSET bio debelo rasprodan i preprodan. Sva sila ljudi ostala je na dvorištu jer se nije htjela preznojavati unutra. U klubu je bilo prevuće, preusijano i preznojno. Prava kotlovnica. I odlična vibra.

Imena koja su nastupala bila su siguran mamac za sjajni gig. Ubrzo nakon 21 sat, na binu se popeo Antun Aleksa u svojem aktualnom samostalnom projektu pod nazivom IDEM. Album Poyy, objavljen je nekad prije ljeta i pokupio je sjajne ocjene kako na svim muzičkim portalima tako i kod publike. A IDEM je cijelo ljeto bio koncertno aktivan. U jednom trenutku najavio je i svoj prvi samostalni koncert u Vintage-u u prosincu. Ako je suditi po trenutnoj popularnosti, za taj koncert će se isto tražiti karta više, pa budite spremni. IDEM je svoj nastup odradio manje-više na matrici uz pomoć bivšeg Svemirkovog člana Tandare, koji je uglavnom samo plesao po pozornici. U nekoliko navrata Antun se primio gitare, a čini mi se da je negdje odozada možda bio bubnjar, ali nisam siguran. Klub je bio prekrcan ekipom koja je znala sve IDEM pjesme. Izveo je Antun i pokoju novu, nešto kao „Nisi htjela sa mnom slušat punk“. A izveo je i jednu pjesmu od svog starog benda „Spremište“, koji danas više ne postoji. Kao bivši student FER-a, Antun je imao rijetku privilegiju da je na svojoj vlastitoj brucošijadi svirao sa svojim bendom. To se stvarno malokome dogodi.

Možda se čini da malo previše pišem o predgrupi, ali istina je ta da je IDEM na današnji dan itekako vruća roba. Možda je objašnjenje u tome da Svemirko dugo nije ništa izdao i da je slabije koncertno aktivan u zadnje vrijeme. Iako jako volim Svemirka i radio sam neke recenzije njegovih albuma, a posljednji „Skalamerija“ me i dan danas drži, IDEM me proteklog ljeta baš dotaknuo sa svojim djelima, pozitivom, pristupom i svemu ostalom. A dodatno, strašno me podsjeća na mog malog prgavog susjeda Raula, pa si ne mogu pomoći da budem nepristran.

Uglavnom, kako cijeli Poyy traje jedva pola sata, a nisu ni sve pjesme s albuma izvedene, imali smo prilike vidjeti i Tandarin kutak. Izveo je onu svoju „Valovi“ i još jednu novu koju objavljuje paralelno s objavom ovog teksta. Stoga, čekirajte i pratite objave. Tandara isto ima šmeka za dobar gig.

Po završetku IDEM nastupa doslovno je cijeli klub izašao na dvorište udahnuti zraka. Pred kraj koncerta vidjelo se da je i Antun na izmaku snaga i da je cooling break nasušno potreban. Taman dobra pauza da se Marko Vuković i njegovi svemirci pripreme. Da, Svemirko više nije mnogobrojni kolektiv. Mislim da ih je bilo tek troje. Obukli su one svoje blještave košulje, a Marko je posebno sjajio zlatnim kičem. Stvarno sam mislio da su se riješili tog imagea, ali valjda im se još uvijek sviđa.

A sviđa se i djevojkama. To kako cure vrište za Svemirkom, to nije viđeno valjda još od Beatlesa ili, štajaznam, Letećeg odreda. Uglavnom, non stop ti neki seksistički povici; „Marko, skini se!“. Popustio je tek pred kraj.

I Svemirko ima svoju priču s KSET-om. Kaže sa su ovdje svirali svoj prvi samostalni koncert. U međuvremenu su ga naravno prerasli, ali lijepo se vratiti u svoje početke. I još imate priliku da pri tome zatvorite klub. Izveden je niz pjesama koje svi znaju s „-ija“ trilogije i još neki raniji singlovi. A mogli smo čuti i neke sirove stvari za koje Svemirko kaže da su budući singlovi. Lijepo je znati da priča ide dalje. Tako to ide sa Svemirkom, članovi dolaze, odlaze, stvaraju svoje bendove, svoje pjesme. Čini mi se da je svatko tko je god svirao u Svemirku poslije osnovao svoj bend. Ali uvijek svi ostaju u nekim dobrim odnosima. Za zadnju pjesmu „34.5“ i Tandara se vratio na pozornicu da otpleše svoj karate. Tandara, tandara, tandara, tandara…

Za sve vas koji ste se oprostili sa KSET-om, ovo je bio dojmljiv završetak jednog odličnog tjedna. Za sve vas koji još niste, još večeras KSET ima svoju slušaonicu na kojoj možete po zadnji put proći kroz klub. Nakon toga, vidimo se u nekim drugim prostorima i na nekim drugim koncertima. Vjerujem da će IDEM i Svemirko biti dio našeg kulturnog dobra barem toliko koliko je KSET trajao kao koncertni prostor.

Doviđenja iz Unske 3.



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala