Naslovna

Nova izdanja

Subota, 18 Svibanj 2024 20:17

Nakon singla "Nazovi nekog osim dilera", mlada kantautorica Emina Bajtarević, poznata kao...

Petak, 17 Svibanj 2024 20:11

Iz kaštelanskog Škija studija izniknuo je Podrumatik koji spaja elemente old school repa kojeg su...

Petak, 17 Svibanj 2024 18:02

Globalna senzacija autentičnog izraza, Billie Eilish predstavlja svoj treći studijski album „HIT...

Petak, 17 Svibanj 2024 16:25

Nakon pjesme 'Do mjeseca' kojom su se prestavili na ovogodišnjoj Dori, Pavel nam donosi pravu...

Petak, 17 Svibanj 2024 14:01

Kantautor Miki Solus izbacio je danas novi album Groblje pjesama koji sadrži čak dvadeset i jednu...

Petak, 17 Svibanj 2024 12:45

Boris Štok godinu je započeo sjajnim nastupom na Dori na kojoj se natjecao s pjesmom "Can We...

Petak, 17 Svibanj 2024 10:04

Hrvatska trap zvijezda Hiljson Mandela (Ivan Hilje), član KUKUS-a, jučer je točno u podne na svom...

Petak, 17 Svibanj 2024 09:21

U listopadu na ekrane dolazi novi dokumentarac Thom Zimnyja o Bruce Springsteenu – Road Diary:...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 19:53

Sunčano riječko poslijepodne utorka 14. svibnja u Splitskoj 2a, lokaciji legendarnog Dallas Music...

Najave događanja

Subota, 18 Svibanj 2024 17:26

Koncert renomirane violinistice i multimedijalne umjetnice Dejane Sekulić održat će se u nedjelju,...

Subota, 18 Svibanj 2024 13:21

U nedjelju, 26. svibnja očekuje vas uzbudljivo glazbeno putovanje ispunjeno čarobnim notama,...

Petak, 17 Svibanj 2024 13:09

Američki rock trio Palaye Royale poput pravog rock & roll cirkusa neumorno putuje svijetom, a 3....

Petak, 17 Svibanj 2024 11:38

Izuzmemo li nekoliko Days n’ Daze gigova u Klaonici folk-punk kao žanr nepravedno je zapostavljen...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 16:28

Baby Lasagna jučer je u manje od 12 sati prodao tri koncerta na zagrebačkom stadionu Šalata, što...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 14:40

Trainstation SubArt je multimedijalni prostor u slovenskom Kranju, u kojem se odvijaju razni...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:24

Tidal Pull i ### pripremaju glasno i eklektično koncertno iskustvo u klubu Močvara.

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:17

Hip-hop festival PREACH THE RIČ dodao je još impresivnih imena među svoje headlinere, tako se...

Novosti

Izvještaji

Subota, 18 Svibanj 2024 19:27

U nedjelju 12.5. u Močvari je održan još jedan zapanjujuć nastup iz ciklusa Vrelo zvuka – zvijezda...

Izvještaji

Subota, 18 Svibanj 2024 19:20

Nakon što smo cijeli tjedan sjedili u uredima, savršen način za prekinuti tu tragičnu rutinu bio...

Intervjui

Subota, 18 Svibanj 2024 07:43

Diddle in the Middle: Eksplozija zvuka i energije na pomolu - predstavljamo vam bend koji...

Izvještaji

Subota, 18 Svibanj 2024 07:26

Najavljen kao "modularani synth punk koncert", u Močvari se u četvrtak, 16. svibnja, održao nastup...

Izvještaji

Subota, 18 Svibanj 2024 07:20

Kao i svakog puta do sad Švesteri su oduševili publiku u Vintage Industrial baru. Krankšvester je...

Na današnji dan

Subota, 18 Svibanj 2024 00:54

1967. Pink Floyd su započeli sa snimanjem svog nadolazećeg singla "See Emily Play"

Izvještaji

Petak, 17 Svibanj 2024 21:09

To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu...

Novosti

Petak, 17 Svibanj 2024 15:27

Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia), koji se bavi sufinanciranjem bendova i...

Premijera

Petak, 17 Svibanj 2024 08:00

Pridošlice na međunarodnoj elektronskoj sceni, Palo Canto, izbacili su novu pjesmu i objavili...

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nebrojeno sam ga puta spominjao u svojim tekstovima, bilo da se radi o osvrtima na njegove albume ili zbog potrebe da se naglasi sva njegova snaga, ekspresija, osjećajnost izvedbe i kvaliteta - ime Ronalda Horvatha ili Ronnieja Earla često ste mogli čitati u Blues Corneru. Nova njegova izdanja uvijek su za mene dobre vijesti, pa tako i sad, nakon što je 17. lipnja poznata kandaska izdavačka kuća Stony Plain Records objavila njegov već osmi po redu album "Good News".

Uputio sam zamolbu izdavačkoj kući, no nešto se očigledno dogodilo i puna dva mjeseca do mene nije došao traženi album, tako da sam ga morao sam nabaviti, jer sam jednostavno morao to imati. Naime, kod svih nas koji se na ovaj ili onaj način bavimo kolekcionarstvom, imati cjelovitu diskografiju ovog čarobnjaka gitare pitanje je statusa, koliko ste spremni otići na putovanje gdje nikada niste sigurni što ćete doživjeti, što vas čeka i koliko će trebati vremena da se oporavite. Ovaj put Ronnie Earl i njegovi The Broadcasters, s kojima svira već više od 25 godina (Lorne Entress na bubnjevima, Dave Limina na klavijaturama i Jim Mouradian na bas gitari), ugošćuju odličnu pjevačicu Diane Blue, gitarista Nicholasa Tabariasa iz Detroita i još jednog sjajnog gitarista, Zacha Zunisa, koji nam dolazi iz benda uvijek fascinantne Janivae Magness.

“…he is one of the most serious blues guitarists you can find today. He makes me proud!”, za Ronniea tvrdi B.B. King. Doista nema nikakvog razloga da ne vjerujemo istinskoj legendi bluesa, a još k tome kada se priključe gostujući gitaristi, sve doslovno pršti od sjajne, inovativne svirke. Kao i na velikom broju prethodnih radova, Ronnie i bend pružaju nevjerojatne trenutke. Primjerice, u temi ''I Met Her on That Train'', Zunis, Tabarias i Earl pružaju apsolutno jedinstvenu improvizacijsku slobodu u kojoj svatko ima svoja rješenja, svoje nadahnute ideje i stvar samo teče i teče i odvodi tamo gdje sigurno još niste bili. Diane Blue vas svojim vokalom mora zainteresirati i njihova međusobna interakcija opet će vas ostaviti bez teksta. Doista ne znam koju bih od četiri vokalne skladbe izdvojio, sve su prepune ove jedinstvene igre glazbenika i nadahnute pjevačice. Ronnie i Dave kao da se natječu u instrumentalnoj ekspresiji. Njihova sklonost ka improvizaciji nikada ne garanitira gdje će se sve završiti, da li ćete uspjeti te nagomilane vibracije, tople osjećaje i snagu prezentacijske forme izdržati. Za to vam treba itekako dobra podloga i, naravno, želja da slušate istinskog čarobnjaka gitare. Kao i prijašnjim albumima, onaj prepoznatljivi pozadinski kolorit svakoj pjesmi impresivno boji Dave svojim crno-bijelim tipkama. Izuzetno osjećajna ritam sekcija radi točno ono što se od njih i očekuje, daje taj ritam, tu podlogu na kojoj se nadahnutim improvizacijama gradi svaka pojedina skladba.

Jedan od najboljih blues gitarista danas, izvanserijski, osebujni i apsolutno fantastični Ronnie Earl veliki je glazbenik i čovjek, koji iza sebe ima zavidnu diskografiju i koji zadnjih osam albuma snima za jednu od najpoznatijih svjetskih diskografskih kuća, kanadsku Stony Plain Records. Malo je ovakvih gitarista, koji svojom izvanrednom ekspresivnošću i artističkim umijećem, plijene pozornost diljem svijeta.

Ronnie Earl rođen je kao Ronald Horvath 10. ožujka 1953. u njujorškom Queensu. Zanimljivo je da gitaru počinje značajnije svirati tek na fakultetu, u ranim 70-tima, i ubrzo postaje vrlo važna i fascinantna pojava na tadašnjoj lokalnoj blues sceni. Ronnie Earl nikada nije skrivao da svoju inspiraciju crpi iz bogate ostavštine Earla Hookera, Magic Sama, Otisa Rusha, Louisa Myersa, ali i Big Walter Hortona, Muddyja Watersa, kao i jazz velikana poput Johna Coltranea, Kennyja Burella i Granta Grena, što je apsolutno prepoznatljivo u njegovom glazbenom izričaju. Osobno, ono što me od samih početaka fasciniralo kod Ronnie Earla njegov je specifičan i jedinstven zvuk gitare te unikatan gitaristički rukopis. A njegova priča otprilike ide ovako: nakon završenog briljantnog razdoblja u legendarnim Roomful Of Blues, posvećuje se svojim vizijama bluesa u samostalnoj karijeri te sa svojim bendom The Broadcasters stvara sasvim novi i nadasve bogati glazbeni izričaj. Filigranski istančan gitaristički rukopis Ronnie Earla priskrbio mu je ogroman broj poklonika. Treba samo poslušati albume "Peace of Mind" (1990.), "I Like It When it Rain" (1990.), "Test of Time" (1992.), "Language of the Soul" (1994.), "Still River" (1994.), "Blues Guitar Virtuoso Live in Europe" (1995.), "Grateful Heart: Blues and Ballads" (1996.), "The Colour of Love" (1997.), "Healing Time" (2000.), "I Feel Like Goin' On" (2003.), "Now My Soul" (2004.), "The Duke Meets the Earl" (2005.), "Spread The Love (2010.) i "Just For Today" (2012.), pa ukoliko ste savladali ovu zadanu lektiru, uopće vam neće biti teško pretpostaviti da i novi "Good News" nastavlja ovu bogatu i apsolutno jedinstvenu i fascinantnu tradiciju. Primarnu ulogu ima i nosi Ronniejeva gitara, koja cijelim albumom dominira i nosi jedinstveni glazbeni ugođaj. Ona je osjećajna, u nekim dijelovima vrlo sramežljiva, a u drugim pak izuzetno efektna i strašno energična, da bi kroz nekoliko trenutaka bila toliko ufurana u jazz, soul i r&b vode da to jednostavno fascinira. Sav taj ležerni i lagani preobražaj i prelazak iz jednog stila u drugi, s takvom izuzetnom lakoćom i artističkom mirnoćom mora vas zadiviti i osvojiti. Možda Sam Ronnie Earl najbolje opisuje svoj talent, zvuk i glazbeni izričaj kada kaže: 'Sviranje gitare za mene je kao da pijem vodu, to je moj način komunikacije s ostatkom svijeta i stoga, prijatelju moj, pijmo tu vodu, do kraja'.

"Good News" je još jedan izuzetno emocionalno obojen album, gdje je toliko evidentna ta umjetnikova neposrednost i bliskost s bendom, gostima i na kraju s publikom. Izuzetna i opetovana spontanost u glazbenom izričaju u svim temama daju posebnu draž albumu. Sjajan producentski posao odradio je sam Ronnie Earl, uz izvršnog producenta Holgera Petersena.

PREPORUKA:
Samo najveći mogu snimati što žele i na način koji žele: Ronnie Earl i njegovi The Broadcastersi su jedni od takvih glazbenika. Izbor skladbi za "Good News" to najbolje svjedoči, otvarajući izuzetno velik prostor za strašne improvizacijske bravure.

Sam Ronnie o svemu kaže: My greatest love in music is the blues; this is my ‘mother music. And I dig deep - I have no choice; playing, for me, is a very emotional experience. I put every particle of my soul into it. I’m just trying to get into peoples’ souls and reach their humanity.

Više možete saznati na:
www.ronnieearl.com
www.facebook.com/RonnieEarlBlues
www.stonyplainrecords.com




Popis pjesama:

1. I Met Her On That Train/Ronnie Earl /Lorne Entress /Dave Limina/Jimmy Mouradian/Ronnie Earl & the Broadcasters /4:41
2. Change Is Gonna Come/Sam Cooke/Ronnie Earl & the Broadcasters /6:02
3. Time To Remember/Neal Creque/Ronnie Earl & the Broadcasters /6:09
4. In The Wee Hours/Amos Blakemore/Buddy Guy /Ronnie Earl & the Broadcasters /10:56
5. Good News /Ronnie Earl/Dave Limina/Ronnie Earl & the Broadcasters /3:30
6. Six String Blessing/Deborah Blanchard/Diane Blue/Ronnie Earl/Ronnie Earl & the Broadcasters /9:25
7. Marje's Melody /Ronnie Earl/Lorne Entress /Dave Limina/Ronnie Earl & the Broadcasters /6:43
8. Blues For Henry/Ronnie Earl/Hubert Sumlin/Ronnie Earl & the Broadcasters /7:16
9. Puddin' Pie/Ronnie Earl /Lorne Entress /Dave Limina/Ronnie Earl & the Broadcasters /4:06
10. Runnin' In Peace/Ronnie Earl/ Ilana Katz/Ronnie Earl & the Broadcasters /6:00

(Stony Plain Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala