Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Niti nepunih 36' bilo je dovoljno da se u mojem slušateljskom biću ponovo pokrenu svi oni malo zapostavljeni kotačići. The Reverend Shawn Amos svojim zadnjim studijskim albumom "Soul Brother No. 1." po tko zna koji puta pokrenuo je nevjerojatnu plavičastu lavinu koja je sve nas koji volimo blues doista potpuno "pokopala". Immediate Family Records prije samo tri dana objavila je ovaj album i, eto, opet je Blues Corner među prvima na ovim prostorima koji vam daje informacije o njemu. Globalnu radijsku promociju odrađuje promotivna kuća Blind Raccoon.

"Soul Brother No. 1" predstavlja osobitu kulminaciju doista jedinstvene umjetničke karijere, duge više od dva desetljeća i neočekivani i apsolutno jedinstveni proboj na novom putu osobnog istraživanja koje je u tijeku.
Budući da ovog glazbenika pratim već dugi niz godina jednostavno sam znao da je upravo on spreman za ovako nešto.

Od samog početka, Amos je izražavao glazbenu viziju koja se neprestano razvija kroz rootsy americanu. Svojevrsni kantautor The Reverend Shawn Amos samo i jednostavno predaje nam ovaj svoj fuzionirani, ali i ogoljeli blues. I zato ova njegova priča ide sve dublje i dublje u potrazi za korijenima koji su sigurno tamo dolje i uz ovaj album to putovanje postaje još zanimljivije, mističnije, a kako se pjesme redaju Amos nas vodi samo dalje, dublje ili nisam siguran o čemu se tu sada radi. Kada se ovoj priči priključuje proslavljena gospel grupa The McCrary Sisters iz Nashvillea, koje posuđuju svoje nevjerojatne i moćne vokale pjesmama na albumu... phuuuuu, priča postaje još opakija i teža i dublja i snažnija.

Istinsko prosvjetljenje koje mu se desilo tijekom snimanja albuma jednostavno je Amosa dovelo da stadija kada je dosta. Nema više skrivanja niti laganja samom sebi, dosta je toga i konačno je shvatio da je ovaj album zapravo dio njega i da je to upravo ono što je sam Amos, a on je istinski izdanak korijena "Soul Brother No. 1".

Što se tiče Rev. Shawn Amosa on je doista dokazani blues vokalista, harpista, tekstopisac i producent. Njegova predanost ovoj glazbi je iznimno duboka, snažna i čista. Velečasni Shawn Amos mnoge je iznenadio, a njegove pjesme pune su poruka, nose ozbiljne konotacije. Već i ovim novim izdanjem Shawn Amos nesumnjivo širi i odašilje onu svima nama poznatu tradiciju bluesa, kojeg krase ogroman žar i osjećajnost prezentacijske forme.

Rođen u New Yorku kao Shawn Ellis Amos (13. rujna 1967.), Amos razbija gotovo svaki klišej svojim talentom i predanim radom. Dokazi svega ovoga su njegovi prethodni albumi, koje sustavno objavljuje od 2002. godine. Sve to vodi k ovom zadnjem izdanju, koje u sebi u predmetnim pjesmama fuzionira sve ono što je svako dnevnica modernog života, ali protkana dubokim brazdama tradicionalne blues baštine.

Velečasni Shawn Amos snažno odašilje svoje pozitivne vibracije i njegova glazba u sebi sadrži sve ono što vas diže na noge! Tijekom slušanja doslovno se predajete i polako u tom ozračju nestajete i zapravo postajete neotuđivi dio ove vrlo seriozne i nadahnute glazbene priče.

Rev. Shawn Amos ne skriva da je otkrio blues preko Petera Guralnicka, a sve te priče i proučavanje povijesti bluesa učinili su da Shawn Amos postaje duboko posvećen bluesu i da ga jednostavno propovijeda i živi. A taj život nije ga nimalo mazio pa je, eto, svoj svijet otkrivao u knjigama Petera Guralnicka. Howlin 'Wolf je bio prvi, Willie Dixon drugi, a potom Junior Wells, Muddy Waters i na kraju samo dolazili novi i novi stari majstori koji su Amosu ispunjavali život. Učeći na njihovim stazama Amos je uporno i sustavno gradio svoj stil i na kraju je u tome u cijelosti uspio.

Pored glazbe Rev. Shawn Amos je i duboko društveno angažiran u različitim vidovima poslovnog i društvenog života što, naravno, pokazuje njegovu vezu sa stvarnim životom i snažnom vezom s nimalo lakom i jednostavnom svako dnevnicom američkog društva danas. No, 80 % tog života čini glazba, čini blues u kome se Amos itekako dobro i znalački snalazi.

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je stupio na blues scenu pa do danas Rev. Shawn Amos samo ide naprijed, on je uz put učio, upijao sve ono što mu je bilo potrebno da bi izgradio svoj glazbeni izričaj i u tome je nesumnjivo uspio i postao je ime koje se izgovara i sluša s dubokim poštovanjem.

Njegova glazba je najjača propovijed, njome on prihvaća stalno nove sljedbenike i to je ono najljepše. A kako i ne bi kada je njegova glazbena priča toliko primamljiva, toliko nadahnuta i snažna, puna gospela, soula, puna izvornog, tradicionalnog bluesa, ali i modernih blues formi. Velečasni Amos sve to spaja i nudi nam deset doista nevjerojatnih pjesama, koje svaka za sebe imaju svoju priču i ona je toliko snažna da jednostavno vas neće pustiti i ovom izdanju ćete se stalno vraćati.

Preporuka

Svakako potražite i poslušajte album "Soul Brother No. 1" The Reverend Shawn Amosa, koji u sebi nosi sve ono što se traži na današnjoj svjetskoj blues sceni i u sebi bez ikakve dvojbe ima komponente za osvajanje brojnih ciljanih nagrada i priznanja. Vjerujem da će to prepoznati svi oni koji prate što se događa na blues sceni danas. The Reverend Shawn Amos to svakako zaslužuje, a vi provjerite zašto.

Više o svemu saznajte na:
www.shawnamos.com
www.facebook.com/therevamos
www.instagram.com/therevamos
www.twitter.com/therevamos
VIDEO Channel: www.youtube.com/(at)therevamos
Amazon: https://www.amazon.com/dp/B0CW7HGSBT
Spotify: https://spoti.fi/3IYofut (artist)
www.blindraccoon.com
blindraccoon.com/clients/the-reverend-shawn-amos

Popis pjesama:

1. Revelation 3.55
2. Stone Cold Love 3.27
3. What It Is To Be Black 3.19
4. Back To The Beginning 3.29
5. It’s All Gonna Change (For The Better) 3.51
6. Soul Brother No. 1 4.41
7. Circles 3.22
8. Hammer 2.30
9. Don’t Call Me Nigger, Whitey 2.18
10. Things Will Be Fine 4.44

(Immediate Family Records / Blind Raccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar-Mike



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala