A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Amused to Death


Bookmark

Data

Released Rujan 1992
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Prog-rock / Album Rock
Dodano Srijeda, 13 Travanj 2016
Žanr Rock
Length 1:12:45
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2015
Država Europa
Etiketa Columbia / Legacy / Sony Music
Catalog Number 88843093782
Edition details objavljeno: 1. 9. 1992. (izvorno), 24.7.2015. (reizdanje); produkcija: Patrick Leonard i Nick Griffiths (ko-producent); remasterirao: James Guthrie; snimano: 1987. - 1992.
Tags Roger Waters Columbia James Guthrie Sony Music Sony Legacy Patrick Leonard Nick Griffiths

Review

Nekadašnji basist i tekstopisac Pink Floyda, Roger Waters, ponovno je napravio kolosalno djelo. Izdanje "Amused to Death’’ iz 2015. godine, orginalno izdanog, hm, davne 1992. godine, je poput renoviranog oldtimera – staroj duši dodana je energija i svježa boja da bi izgledao novo. Barem bih tako ja da imam oldtimera.

Prva i najočitija promjena na reizdanju je razlika u coveru. Na orginalnom coveru albuma "Amused to Death" iz 1992. godine usred umjetno postavljenog okruženja ispred televizora sjedi majmun a na ekranu se nalazi ogromno oko koje zuri u njega. Na izdanju iz 2015. godine, majmun je zamijenjen dijetetom, a tv ekran je napuhan do zastrašujuće veličine. Oko je na drugom izdanju kristalno prikazano i prošarano krvavim žilicama koje hipnotiziraju dijete. U oba slučaja Waters nam poručuje da ‘nešto nije u redu, nešto ako ne i sve, radimo krivo’.

Pošto o ovom reizdanju ne želim pisati kao nastavku diskografije Pink Floyda, samo ćemo naglasiti da se njihov utjecaj izuzetno osjeća. Ono, kao da je nastavak diskografije Pink Floyda, a ne album Rogera Watersa. Poznavateljima dosta.

"Amused To Death" lirski se bavi svim Watersovim uobičajenim temama, koje on doista majstorski obrađuje. Ne može se poreći da je dan danas jedan od najvećih pjesmopisaca, koji nas stvarno natjera da se zamislimo nad aktualnim temama koji mnogi pokušavaju obraditi, ali rijetki nas uspiju dotaknuti. Mediji, politika, moć, ratovi i religije, to je širok spektar standardnih Watersovih tema, ali one su fino podešene u jedinstven i realan album.

Za ovo reizdanje Roger Waters je iskoristio svo moguće zvjezdano i glazbeno oruđe da bi izgradio djelo impresivnije od orginala. Gitaru na polovini pjesama svira, osobno nedavno otkriveni, Jeff Beck, vokale posuđuju Don Henley (Eagels), P.P. Arnold ("The first cut is the deepest") i Rita Coolidge (sveopće poznati singl "Fever"). Gitaru za Watersa svira i veliki Steve Lukather (Toto) i to na tri pjesme, a basist na "It’s a Miracle" svira višestruko nagrađivani i svojevremeno prvi na Billbordovoj ljestvici jazz svirača John Petitucci. Kompozer je Michael Kamen, koji ponavlja svoju ulogu iz "The Wall"-a, dakle dirigira orkestrom nacionalne filharmonije. A to je samo kratak popis zvjezdanih imena koji ovaj album čine još jednim djelom vrijednim preslušavanja.

"Amused to Death" je još uvijek orginal, samo s novim specijalnim efektima. Oldtimer s novim lakom. Tehnika čini svoje, a budimo sretni što se Waters zna prilagoditi novim vremenima i novim uvjetima. Doista, ne zvuči svako reizdanje zanimljivo niti poželjno, no na ovom je ravnoteža među instrumentima bolja, a efekti su jači, glasniji, te je dodano malo soli i papra kako bi Waters postigao ono što je naumio. A ta namjera nije bila zabava do smrti, već kontempliranje i kritičko promišljanje njegovih antiratnih postula. Uz to, Waters sa korištenjem današnje tehnologije nije podivljao, nego je ostao umjeren. Duša je ostala netaknuta.

Vanja Premužić

Hits 2625
Roger Waters Albumi Kronologija The Wall » The Wall

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split