Naslovna

Nova izdanja

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 19:53

Sunčano riječko poslijepodne utorka 14. svibnja u Splitskoj 2a, lokaciji legendarnog Dallas Music...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:31

Srbijanski groove metal bend Noise Gate izbacio je šesti po redu singl pod nazivom "Warbringers".

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 13:28

Hrvatski akademik, pedagog i doktor kompozicije Dario Cebić i mladi magistar kompozicije Sandro...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 11:22

Riječki kantautor Vedaran Mičetić udružio je snage s riječkim glazbenikom Žanilom Tatajem - Žakom...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 09:15

Grupa Gusti Sok nastala je na temelju vizija Bojana Gatalice, a okuplja sedmoro talentiranih...

Srijeda, 15 Svibanj 2024 16:33

Ljubitelji gramofonskih ploča, ali i glazbe s dušom - što Hali Gali Halidov garažni sevdah svakako...

Srijeda, 15 Svibanj 2024 11:25

Jedna od najvećih globalnih pop senzacija, Camila Cabello predstavlja senzualan singl „HE KNOWS“ u...

Utorak, 14 Svibanj 2024 13:22

Nakon velikog uspjeha pjesme "Jedan mali dio tebe" koja je osvojila slušatelje i radijski eter,...

Utorak, 14 Svibanj 2024 09:07

Mdou Moctar, rođen kao Mahamadou Souleymane, dinamična je figura na glazbenoj sceni.

Najave događanja

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 16:28

Baby Lasagna jučer je u manje od 12 sati prodao tri koncerta na zagrebačkom stadionu Šalata, što...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 14:40

Trainstation SubArt je multimedijalni prostor u slovenskom Kranju, u kojem se odvijaju razni...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:24

Tidal Pull i ### pripremaju glasno i eklektično koncertno iskustvo u klubu Močvara.

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:17

Hip-hop festival PREACH THE RIČ dodao je još impresivnih imena među svoje headlinere, tako se...

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 09:48

Sljedeći koncert u programu ciklusa Dubrovačko glazbeno proljeće održat će se u četvrtak, 16....

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 08:14

Zagrebački gitaristički virtuoz sa svjetskom reputacijom se ponovno vraća u kultni zagrebački...

Srijeda, 15 Svibanj 2024 21:52

Ove godine, poznati pulski festival “Viva La Pola!” proslaviti će dvadeset godina postojanja i...

Srijeda, 15 Svibanj 2024 17:28

Savjet mladih Grada Siska u suradnji s Gradskom galerijom Striegl i kolektivom Decibale pripremio...

Srijeda, 15 Svibanj 2024 15:27

Nakon uspješnog prvog izdanja prošle godine, MASU - Festival Kulture Mladih se vraća u Makarsku...

Novosti

Novosti

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:53

Da je Marko Purišić svima poznatiji kao Baby Lasagna osoba sa neke druge planete dokazuje svakim...

Novosti

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 11:51

Prije više od godinu dana izašao je posljednji po redu album Metallice „72 Seasons“ no buka oko...

Novosti

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 09:12

Aerosmithova legenda Steven Tyler se pridružio The Black Crowesima tijekom njihova nastupa u...

Festivali

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 09:02

Kad se dva festivala zanimljivih imena (Valhalla i Purgatory MUF) spoje u jedan, recept za dobru...

Na današnji dan

Četvrtak, 16 Svibanj 2024 00:48

1966. The Beach Boysi su objavili album "Pet Sounds". Album se smatra kao remek-djelo Briana...

Kompilacija

Srijeda, 15 Svibanj 2024 13:03

Na današnji dan, 15. svibnja 2001., TOOL je objavio svoj treći album, Lateralus, izdan od strane...

Intervjui

Srijeda, 15 Svibanj 2024 12:45

Omiljena hrvatska etno skupina Cinkuši u Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture 16. V....

Radijske emisije

Srijeda, 15 Svibanj 2024 10:22

Kao što znate, u programskoj shemi Prigorskog radija po prvi puta, počevši od 4.siječnja 2023....

Na današnji dan

Srijeda, 15 Svibanj 2024 06:23

1965. singl Boba Dylana "Subterranean Homesick Blues" zauzeo je 39. mjesto na američkim top...

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

I ponovo već treći dan za redom u BLUES CORNERU imam EKSLUZIVNU promociju novog studijskog albuma Close To The Bone, koji je objavljen prije samo 2 dana od strane kalifornijske izdavačke kuće Delta Groove Music. Naime, prosto je nemoguće sve to objaviti u jednom danu, tko bi sve to napisao? Stoga, preslušavam i pišem određene zabilješke kako bih kasnije sve to uobličio u tekst koji je upravo pred Vama, poštovani posjetitelji BLUES CORNERA, glazbenog portala SoundGuardian.com, a izvođači su apsolutno osvježavajući i zadivljujući Smokin' Joe Kubek & Bnois King.

I to na svu sreću nije sve jer već sutra biti će pred vama još jedno sjajno izdanje ove izvrsne izdavačke kuće. No o tome više čitajte sutra, a sada se vratimo albumu Close To The Bone - Smokin' Joe Kubeka & Bnois Kinga. Uvjeren sam da sve ovo što se događa i sve ovo što mi je stiglo s adrese: 16501 Sherman Way #100 Van Nuys, CA 91406 mogu samo zahvaliti svojoj sada već dugogodišnjoj suradnji sa Delta Groove Music i njenim radijskim promotorom Steve Dixonu. Ma, jednostavno nema nikakve dileme naša suradnja došla je na onu razinu, kada se više ne moramo uvjeravati u ama baš ništa. Jako dobro znamo što nam je činiti … obje strane, znaju svoje obaveze i tu nema nikakvih problema.

Nakon više od dvadeset godina zajedničkog rada i nastupanja diljem svijeta, nakon snimanja i izdavanja nekoliko najznačajnijih albuma za poznate diskografske kuće jedna od najznačajnijih za koje su snimali svakako je Alligator Records. U 2012. godini ovaj eksplozivni i dinamični duo svoj jedinstveni Texas blues donosi u Delta Groove Music. Album Close To The Bone briljantni je album bez struje – unplugged, njihova zadivljujuća svirka, raspojasane, vatrene akustične gitare, izvrsni vokali, još bolji pridruženi im glazbenici, osebujni tekstovi učinili su da albumu bez imalo razmišljanja dam čistu 9. Sada kada malo bolje razmislim zbog doista izvrsnih aranžmana trebao sam im dati čistu desetku. No, dobro vjerojatno će još biti albuma, vjerojatno će još biti prigode pa će i kalkuliranja biti vrlo malo. Kubeku i Kingu priključili su se specijalni gosti: Kirk Fletcher, Shawn Pittman, Paul Size, Big Pete, Bob Corritore, Randy Chortkoff, Fred Kaplan, Willie J. Campbell i Jimi Bott. Ovakva ekipa teško da može promašiti, teško da može snimiti nešto što ne bi bilo po našem ukusu. Naravno, svi mi koji volimo akustični, tradicionalni blues opet smo došli na svoje. Pred nama je doista nevjerojatno impresivan album, sa svojih 14 pjesama predstavlja sjajnu pjesmaricu, koja će biti neiscrpna podloga za mnoge mlađe generacije blues glazbenika, ali i onih koji će tek doći. Tu mi se čini da bih vam mogao dati glazbeni predložak u vidu gromovite pjesme Drowning In Red Ink. Ona se nalazi točno na polovici albuma i to ne znači da one prije ili poslije nisu dobre, dapače. Ali po mom skromnom mišljenju ova skladba u sebi ima sve ono što je oduvijek krasilo 'one' ponajbolje blues standarde. Tijekom cijelog albuma vokalne dionice pod kontrolom ima nenadmašni Bnois King, dok njegov gitaristički rukopis posebno možemo čuti u skladbama pod rednim brojem: 1,3,6,7,8,9,10,11,14 ; a evo gdje se čuje gitara Smokin' Joe Kubeka: 1,2,6,8,9,10,11,13,14. Usnu harmoniku sviraju redom : producent albuma Randy Chortkoff (4,9), Bob Corritore (4,9), Lynwood Slim (13), Pieter 'Big Pete' van der Pluijm (4). Gitaru im svira sjajni Kirk Fletcher (2,4,5,7,10), Shawn Pitman svira slide (2), tu je i akustična gitara Paul Sizea (2,4). Jednako tako možemo čuti kako je piano odsvirao Fred Kaplan u pjesmi br. (7). Ritam sekcija doista impresivno zvuči: Willie J. Campbell na basu i Jimi Bott na bubnjevima  (4,7,10). Na kraju, moram spomenuti i Jeff Scott Fleenora i njegov doprinos na 'suitcase foot drum' u pjesmi br.12.

Pišući ovaj tekst preslušao sam osmi puta po redu album Close To The Bone, a evo baš sada u ušima mi odzvanja još jedna briljantna skladba She Got Rid Of Me, gdje Bnois doslovno briljira i vokalno i  svirajući gitaru. Da, treba to tako nadahnuto izvesti, nema dodataka, dodatnih tehničkih uljepšavanja i nema nikakvog 'šminkeraja'  Ili znaš ili ne! Ili to imaš u sebi ili ne!A onda, već ide sljedeća Jump The Moon i opet zrakom treperi taj fenomenalni plavičasti 'mojo' i treba to čuti i treba to slušati. Koja stvar! Pravi dragulj! Još jednom imamo priliku čuti kako fantastično funkcionira taj spoj Kubekove frenetične gitare i osjećajnog gitarističkog stila Bnois Kinga, a povrh svega, cijelu skladbu dodatno podebljava Kingov istančan i nadasve osebujan soul vokal.

Upoznajmo malo bolje ove sjajne glazbenike: Smokin' Joe Kubek rođen je u Grove Cityju, PA 1956. ali je odrastao u Texasu, gdje je sa nepunih četrnaest godina svirao po raznim klubovima Dallasa. Nakon upoznavanja sa Claptonom i Beckom on se okreće starim blues majstorima poput Muddy Watersa i Howlin' Wolfa. A onda sa svojih nepunih 19. godina otkriva legendarnog Freddie Kinga.

Početkom 1989-te počinje se družiti sa Bnois Kingom i ubrzo postaju prijatelji i suradnici i taj njihov strašan spoj funkcionira besprijekorno i dan danas. Dok jedan razara drugi sve smiruje i uglađuje, takav način snažno – ugodno, razorno- umirujuće daje odlične rezultate i upravo na takav način pridobili su brojne poklonike svoje glazbe.

Bnois King je rođen u Delhiju, LA 1943., dugo je svirao jazz prije nego što je krenuo u suradnju sa Kubekom.  Ovu suradnju jednostavno su nazvali The Smokin' Joe Kubek Band featuring Bnois King i tako su krenuli od svog nastupnog albuma Stepping Out Texas Style (1991) Bullseye pa preko Blind Pig Records do Alligator Records, a eto ove godine snimili su i objavili svoj nastupni album Close To The Bone za diskografsku kuću Delta Groove Music.Ovaj puta odlučili su potpuno nam predati sve svoje blues vibracije …nema boljeg načina nego snimiti album 'bez struje' i moram priznati to je pravi pogodak.

Kako samo gordo zvuče kroz svih 14 pjesama: od prve doslovno eksplozivne Poor Boy Blues preko razarajuće Can't Let Go do impresivne My Best Friend. Duboki ulet u snažni tradicionalizam preko Keep Her Around usnjak će vas doslovno raspametiti. A onda nema predaha, nema stanke stiže nam pulsirajuća Get Out There And Get It. Yankin' My Chain je još jedan odlazak u daleku prošlost, odlazak na samo ishodište cijele priče. My Hats Off To You i No Good Could Come Of This samo su sljedeće potvrde njihove inficiranosti tradicionalnim bluesom, koji nam jednako tako donose i u jednostavno prekrasnoj Ordinary Man. Na samo kraju albuma Close To The Bone očekuju nas još dvije meni posebno drage Mama's Bad Luck Child i potom dolazi zadnja Baby You're The One vokal Bnoisa i ustreptala gitara Smokin' Joea ali i posebno suptilno odsviran solo Bnoisa ovakva gitaristička, glazbena priča po meni se rijetko čuje. U nešto malo manje od sat vremena Kubek & King sa pridruženim im glazbenicima doslovno nas obasipaju bluesom kojeg se doista rijetko čuje. Netko će rei da je njihova električna varijanta snažnija, po meni tek ovdje u akustičnoj verziji čujemo, osjećamo i znamo koliko su jaki a jaki su vjerujte mi ne do kostiju već do same srži.

PREPORUKA:
Pred svima nama je još jedan briljantni album Smokin' Joe Kubeka & Bnois Kinga. Ovi fenomenalni blues izvođači ispostavili su nam zaista vrijedan i kvalitetan materijal, album kojeg ćemo svi zajedno rado i često slušati.

Zahvaljujući Steve Dixonu, opetovano i BLUES CORNER i radijska emisija BLUES ZA VAS biti će među prvima u Hrvatskoj koji će glazbeno predstaviti i promovirati ovaj sjajni glazbeni uradak.

Više o svemu možete saznati na:
www.deltagroovemusic.com
www.smokinjoekubek.com

Popis pjesama:

1. Poor Boy Blues (3:30)
2. Can't Let Go (4:10)
3. My Best Friend (3:55)
4. Keep Her Around (3:30)
5. Get Out There and Get it (3:57)
6. Yankin' My Chain (3:36)
7. Drowning in Red Ink (5:37)
8. My Hats Off To You (4:06)
9. No Good Could Come Of This (3:29)
10. Ordinary Man (5:00)
11. She Got Rid Of Me (3:54)
12. Jump The Moon (4:55)
13. Mama's Bad Luck Child (4:33)
14. Baby You're the One (3:20)

(Delta Groove Music)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Slučajnih 5

Songs Of The Free Songs Of The Free
Gang of Four
1982 3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala