MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Greatest hits collection


Bookmark

Data

Released Srpanj 2019
Format Kompilacije
Vrsta Blues rock / Prog-rock / Classic Rock
Dodano Utorak, 17 Prosinac 2019
Žanr Pop-Rock
Length 1:18:00
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2019
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6087129
Edition details objavljeno: 19.7.2019.
Tags Croatia Records YU grupa

Review

Treba odmah na početku skrušeno priznati. Nisam niti ljubitelj niti poznavatelj hairy rock and rolla iz sedamdesetih. I s današnje distance gledano, apsolutno mi je smiješno takvu glazbu nazivati „progresivnom” u bilo kojem kontekstu. U krajnje posprdnom tonu, nazvao bih je „progresivnom” samo za neke ravnozemljaše. No vremena se mijenjaju pa je i takav progresivni hard rock danas stigao u rang arheologije i evolucijske biologije, što-će-reći da je barem vrijedan istraživanja. A i uvijek je vrijeme za otkrivanje novih horizonata. Međutim, konzervativna okamina kakav jesam, jednostavno ne ide, pa ne ide. U uho, naravno.

Dodatni uteg u zvuku Yu Grupe je što svoju glazbu rado nadograđuju s kojekakvim folk melosom pa nerijetko zvuče kao prepoznatljivi pastirski rock bivše države. Al' ruku na srce, što bi drugo grupa takvog naziva svirala nego pastirski rock. Nomen est omen.

Yu Grupa djeluje i dan danas. Posljednji album izdali su 2016. godine. U prvoj dekadi djelovanja, i to onoj najvažnijoj za ovaj bend, snimali su albume za Jugoton. Ova kompilacija pokriva taj opus.

Kompilacija izrađena u okviru edicije „Greatest hits collection” koju Croatia Records izdaje već nekoliko godina, obuhvaćajući sve, ili skoro sve, izvođače koji su snimali za Jugoton i imali neku karijeru. Iako je naziv reprezentativan i monumentalan, mislim da ni jedan „Greatest his collection” nije dobio ni hvalospjeve niti visoke ocjene. Barem ne kod ocjenjivačkog suda u SoundGuardianu. Razlog tome je naravno siromašno izdanje, upravo gordom nazivu unatoč.

A kad se sve na hrpi skupi, ne vjerujem ni da bi pravi fanovi mogli biti zadovoljeni. Plus, teško mi je pretpostaviti da će ova kolekcija navući makar jednog novog slušatelja na Yu Grupu ili da će poslužiti kao okidač za daljnje istraživanje hairy rock arheologije. Prolaznu ocjenu mogu dobiti tek dvije-tri pjesmice koje zvuče „druginačinasto”. Identitet, Galebov let i Crni leptir su premalo da bi sve skupa popravilo dojam. Kad ti je najpoznatija stvar ona koja se spominje pjesmi jednog drugog bend, nije baš da si manga. Pišonja i Žuga vas pojedu za doručak.

Zaključak bi bio da istraživanje davne prošlosti nije polučilo zadovoljavajuće rezultate. Iz sedamdesetih ću radije izabrati hairy pussy porniće nego hairy pussy rock n' roll. Sve mi je zabavnije od ovog.

Ivica Šćukanec

Hits 1604

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split