A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2015
Format Albumi
Vrsta / Soft rock / American Popular Song / Vocal Jazz / Adult Contemporary
Dodano Ponedjeljak, 11 Svibanj 2015
Žanr Jazz
Length 45:14
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2015
Država SAD
Etiketa Verve Records
Catalog Number B0020989-02
Edition details objavljeno: 3.2.2015.; producent: David Foster
Tags Diana Krall Verve Records David Foster

Review

Diana Krall, uspješna jazz pijanistica i pjevačica koju krasi nježan alt je zakoračivši u pedesete izdala dvanaesti studijski album, u mnogočemu sasvim drugačiji od svih njezinih dosadašnjih albuma. Prisjećajući se djetinjstva i mladosti, ova peterostruka dobitnica Grammyja, izabrala je pop/rock balade iz 60-ih, 70-ih i 80-ih koje je voljela slušati i koje su na neki način obilježile njezinu mladost te na razočarenje nekih i iznenađenje mnogih snimila apsolutni ne-jazz album.

"Wallflower", album koji je ime dobio po istoimenoj pjesmi Boba Dylana, koja se također može pronaći na popisu odabranih „pop/rock standarada“, možda nije njezino najzanimljivije i najbolje izdanje, ali će nesumnjivo pronaći put do mnogobrojne publike. Iako na sceni postoje nebrojne vokalistice koje se kreću u sličnim žanrovima kao Diana, a pokazuju izniman pjevački talent, ona je ipak svojom nježnom, nenametljivom i profinjenom karizmom već davno osvojila pažnju mnogobrojne publike, što dokazuje i činjenica da su njezini albumi jedni od najprodavanijih suvremenih jazz albuma.

Kada sam prvi put slušala album, čitajući playlist, očekivala sam odabrane pjesme u jazz verziji, međutim dočekalo me iznenađenje. "Walflower" je isključivo pop album. Vokal Diane Krall je ravan, predvidljiv, odmjeren, bez ikakvih iznenađenja, a takvi su i aranžmani. Zanimljiva činjenica je i da Diana na većini pjesama ne svira piano, nego samo pjeva. Upravo na njezino inzistiranje, taj dio je odradio slavni producent David Foster, koji je uz Dianu i jedan od glavnih "krivaca" za ovakve aranžmane i zvuk na albumu.

Album sadrži kolekciju izuzetno poznatih hitova iz takozvane  baby-boomer pop ere, kao što su: "California Dreamin", "Desperado", veliki hit Eaglesa, "Superstar", sjajan hit The Carpentersa, "I Can’t Tell You Why", koju je Diana izvela nježno i šaputavo s bossa nova aranžmanom, također od Eaglesa. Zatim, "Sorry Seems to be the Hardest Word" Eltona Johna, "Operator" (Jim Croce), "I’m Not in Love" iz 1975., britanske grupe 10 cc, "Feels Like Home" Randyja Newmana, kao jako nježan i intiman duet s Bryanom Adamsom te "Don’t Dream It’s Over" (hit Crowded Housea iz 1986). Uz njih, tu je i Dianina interpretacija nove pjesme slavnog Paula McCartneyja, "If I Take You Home Tonight".

Osim dueta s Bryanom Adamsom, na albumu je i duet s Michaelom Bubléom na pjesmi  Gilberta O'Sulivana "Alone Again (Naturally)", a na Dylanovoj pjesmi "Walflower", koju je Diana svojim dubokim glasom interpretirala u autentičnom, melankoličnom tonu, gitaru svira talentirani mladi producent, kantautor i gitarist Blake Mills.

Iako će se mnogi razočarati ovakvim izborom pjesama, a i samim žanrom na novom albumu Diane Krall, mišljenja sam da umjetnik ima pravo činiti u glazbi što želi, dokle god to čini s ljubavlju. Također, već je na nekoliko posljednjih albuma Diana povremeno "letjela" izvan jazza, pa je ovakav, žanrovski drugačiji album bio samo pitanje vremena.

Aranžmani na "Wallflower" su uglavnom predvidljivi, s tek nekoliko kratkih sola na pianu te rijetkim i jedva zamjetnim vokalnim modulacijama. Ipak, album definitivno ima svoju emotivnu snagu i glazbenu kvalitetu. Ostatak dojma je isključivo stvar ukusa i osobne preference.

"Wallflower" možda neće zadovoljiti ljubitelje jazza, ali zasigurno će se svidjeti obožavateljima Diane Krall.

Katarina Funarić

Hits 1740
Quiet Nights « Quiet Nights Diana Krall Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split