MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2009
Format Albumi
Vrsta Synthpop / Electronica
Dodano Ponedjeljak, 19 Rujan 2011
Žanr Electronic
Length 46:06
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Francuska
Etiketa Virgin / Dallas Records
Tags

Review

 

Dva Francuza, od kojih je jedan nekoć danju bio arhitekt, a drugi matematičar već niz godina iznova kreiraju atmosferičnu elektroniku. Francuska je kao vjerni pratitelj novih glazbenih revolucija u elektronici jaka; njihova plesna elektronika je nešto što se prepoznaje i cijeni, no Air samo pokazuje koliko su Francuzi, uvijek intelektualno ispred svih u svakom glazbenom području jaki.
 
Deveti studijski album je nastavak ambijentalne elektronike prožete minimalističkim glasovima koji zvuče kao da su s drugog svijeta. Glavna ideja je sve te godine ista, no Air se nikad ne ponavljaju. Novi album, Love 2 zvuči kao soundtrack nekih boljih vremena i mjesta. Prema samom zvuku je jasno da se ta mjesta, nažalost, ne nalaze blizu nas. Protežu se od Afrike pa do svemira.
 
Dobar dio pjesama zasebno elektronskim minimalizmom jako detaljno oslikava mjesta s mnogo spokoja, a malo stresa, s mnogo opuštanja, a malo gradske vreve. Ekološki, to su simfonije čistih fiktivnih čistih mjesta, bez ljudi osim onih koji ih opisuju, francuskih genijalaca Air.
 
To oslikavanje mira ne uspijeva u potpunosti, barem ne na razini albuma. I dok neki dijelovi iskaču iznad ukupnog zbroja (Do The Joy, Love, Tropical Disease, Night Hunter), veći dio ostatka je neostvarivanje ideje diskretnosti i ambijenta. U oslikavanju više različitih mjesta kojima je zajednički nazivnik ugoda gubi se konzistentnost albuma te će se prije spomenute stvari radije slušati zasebno nego u sklopu cijelog albuma.
 
Drugi značajan problem albuma su tekstovi. Kako bi tek lijep ovaj album bio da zvukovna idiličnost nije na nekim mjestima (Sing Sang Sung) masakrirana infantilnim stihovima. Više je nego jasno da bi poneke pjesme dosezale nove razine kvalitete da je vokalna komponenta u potpunosti uklonjena.
 
Kako bi bilo lijepo iz vreve, vrućine i stalne žurbe pobjeći u svijet koji Air stvaraju svojom glazbom. Ploviti svemirom uz obilje zvukova koji podsjećaju na Gagarinove odiseje ili se gubiti u divljini Afrike je nešto što modernom čovjeku treba, a zbog uzročno-posljedičnih veza (jer u moderni svijet se ipak treba vratiti) ne može učiniti. Srećom tu su Air da takva putovanja oslikaju te malo tog divnog osjećaja dovedu u ambijent slušateljeve sobe.
 
Ivan Glazer
Hits 1470
Pocket Symphony « Pocket Symphony Air Albumi Kronologija Le Voyage Dans La Lune » Le Voyage Dans La Lune

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split