MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2011
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Children's Rock
Dodano Petak, 02 Prosinac 2011
Žanr Pop-Rock
Length 37:42
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2011
Država SAD
Etiketa Walt Disney Records
Catalog Number 345502
Edition details Datum objave: 25.10.2011. Snimano: 2011. Produkcija: Brian Wilson
Tags Brian Wilson

Review

Trebalo je proći nekoliko adolescentskih boljki i jednako toliko modifikacija svjetonazora da shvatim kako The Beach Boys nisu tek ona neka stara tipično američka pop-grupa što pjevuši ljetne hitiće kojih se prisjećamo u nostalgičnim filmovima. Prirodno, nadodao bih; ne da se opravdam, već zato što sam uistinu uvjeren da neke ljubavi rastu polagano. Tom putanjom sam upoznao prvo razoružavajuće ljepote "Pet Sounds" a potom i fragmente ovih dana ponovno aktualnog remek-djela "Smile", dobivši spiralno prodirući uvid u genij Briana Wilsona. Način i sredstva kojima je taj kalifornijski zaljubljenik u Gershwinovu "Rapsodiju u plavom" u samo nekoliko godina zadužio američku i svjetsku glazbenu baštinu prošloga stoljeća razoružao je i najsarkastičnije face postmoderne, što ga je amnestiralo od ismijavanja nekih novih klinaca s nultom tolerancijom na… pa, patetiku, rekli bi oni.

(Pre)poznavati Wilsonov rad, od pitkih, radiofoničnih početaka s matičnim bendom preko kreativnih vrhunaca s "Pet Sounds" i "Smile" do psihodeličnoga popa kasnije samostalne karijere, podrazumijeva i raspoznavanje stvaralačke logike koja je kalifornijskog glazbenog genijalca dovela do tribute albuma Georgeu Gershwinu ("Brian Wilson Reimagines Gershwin"), a potom, evo, i ostavštini Walta Disneyja. Fuj, reakcija je gotovo svakog tko je preživio devedesete, no ovaj slijed odavanja počasti davnim utjecajima u slučaju Briana Wilsona ipak je pitanje neke vrste neminovnosti i skromnog tretmana vlastitog glazbenog genija. Dok ga je Gershwin direktno inspirirao na bavljenje glazbom, već sam zemljopis vezao je Brianovo odrastanje i sazrijevanje uz duh i zvuk Disneyjevih animiranih kreacija. Odrastajući u najbližem susjedstvu Disneylanda u zlatno doba današnjih klasika tog najpatetičnijeg, ali i najmističnijeg meštra zabave za djecu, budući "momčić s plaže" nije ni mogao pobjeći od onoga čemu će se vratiti desetljećima i rehabilitacijama kasnije. "In the Key of Disney" vrlo je korektna posveta i stavljanje vlastita talenta u službu tople (za)hvale.

Sav put kojeg sam i sam prošao družeći se s Wilsonovim djelom doveo me do toga da upravo tako atributiram njegove prepjeve najpoznatijih pjesama iz Disneyjevih crtića koji, otkako sam otac, puno lakše nalaze put do mojih (ne samo) očiju. Ipak, rekao bih da je možda čak nebitno koliko je tko tolerantan prema diznijevštini; "In the Key of Disney" je album Briana Wilsona s punim legitimitetom, baš kao što je to prethodno bio "Reimagines Gershwin". Pečat kojeg potpisnik albuma daje u ovom je konkretnom slučaju tek nešto manje nadahnut nego u prethodnim ostvarenjima, baš kao da sabiranje tih već tradicionalnih primjeraka američke obiteljske pjesmarice već samo po sebi predstavlja svojevrstan podvig. Srećom, ta zadrška u pečatiranju ipak je glavna manjkavost albuma koji u najmanju ruku predstavlja vrlo solidnu kompilaciju zgoditaka s popularnih dječjih soundtrackova. Wilsonu nipošto jedan od istaknutijih zgoditaka u bogatoj karijeri, ali vrlo vjerojatno epizoda koju je morao odraditi, s dužnim naklonom i stvaralačkom poniznošću. Pritom je i sam odavno zaslužio da smije poduzeti nešto ovakvo bez da ga se razapinje od strane dežurnih uzgajatelja "kulerštine".

 

Toni Matošin

Hits 1350
Reimagines Gershwin « Reimagines Gershwin Brian Wilson Albumi Kronologija No Pier Pressure » No Pier Pressure

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala